IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Square е купила биткойни за 170 млн. долара

След като компанията на Джак Дорси не успя да отговори на очакванията на пазара, акциите ѝ се понижиха силно в следборсовата сесия

09:39 | 24.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Терминал за разплащания на&nbsp;Square. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Терминал за разплащания на Square. Снимка: Bloomberg LP

Американската платежна услуга Square, която е съоснована и управлявана от шефа на Twitter Джак Дорси, е купила около 3318 биткойни за 170 млн. долара (140 млн. евро). Компанията обяви инвестицията във вторник след края на американската борсова сесия, описвайки я като „част от постоянен ангажимент към криптовалутата“.

Преди това Square бе закупила биткойни за 50 млн. долара и полага усилия да включи цифровата валута в своите платежни услуги. Акциите на Square обаче рязко поевтиняха в следборсовата сесия, въпреки че през последното тримесечие компанията удвои приходите си и надмина очакванията на пазара с годишния си отчет.

Инвестицията „наистина се свежда до привеждане в съответствие с нашата цел и привеждане на нашите инициативи за криптовалутата и по-широко разширяване на възможностите за икономическо овластяване и превръщането им в приемливи по справедлив начин по целия свят“, заяви главният финансов директор Амрита Ахуджа, цитиранa от Bloomberg. 

„Биткойнът има потенциала да бъде родната валута на интернета и ние искаме да продължим да участваме и да се учим по дисциплиниран начин“, каза тя.

Интересът на големите компании към биткойна нарасна рязко напоследък, което подхранва спиращото дъха ценово рали през последните седмици. Американският производител на електрически автомобили Tesla инвестира 1,5 милиарда долара в биткойн, а финансови групи като Mastercard обявиха, че ще се отворят за цифровите активи.

След силното рали на биткойна ситуацията пое рязко надолу тази седмица: във вторник цената временно падна под 45 000 долара, след като през уикенда беше достигнато рекордно високото ниво от 58 584 долара. В дългосрочен план обаче повишаването на цената остава впечатляващо - преди година биткойн струваше по-малко от 10 000 долара.

Square заяви, че Cash App, неговата платформа за peer-to-peer плащания, която позволява на хората да купуват акции, да съхраняват пари и да изпращат средства на приятели, е увеличила месечните потребители с 50% до 36 милиона през декември в сравнение с година по-рано. По-рано компанията заяви, че използването на приложението е започнало в средата на 2020 г., като хората се обръщат към него, за да приемат и правителствените чекове по програмата за подпомагане. Square посочи успеха на Cash App като основен двигател на бизнеса през третото тримесечие благодарение до голяма степен на свързаните с биткойн трансакции.

Компанията съобщи, че приходите за четвъртото тримесечие са се удвоили до 3,16 млрд. долара. По данни на Bloomberg анализаторите са очаквали средно 3,22 млрд. Долара.

Акциите се обезцениха с около 4% при следборсовата търговия, след като приключиха на ниво от 256,59 долара в Ню Йорк. За тази година ръстът е от 18%.

Печалбата, с изключение на някои елементи, е била 32 цента на акция, в сравнение с оценките на анализаторите за 24 цента. Нетната печалба е спаднала до 294 млн. долара от 391 млн. долара година по-рано. Брутният обем на плащанията или разходите за стоки и услуги, обработени от търговците на дребно, използващи продуктите за продажба на Square, са се увеличили с 12% до 32 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
mitik75
преди 3 години
Kak да печелим дигиталното злато - криптовалута биткойн, подробно описание тук: ***.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още