IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камен Илиев: Космосът е високопечеливш бизнес

Има българско участие в различните мисии до Марс и то е свързано с измерването на радиацията, твърдят от БАН

14:26 | 24.02.21 г. 3
Камен Илиев: Космосът е високопечеливш бизнес

Космосът не е изолирана сфера от цялостното икономическо развитие, той е високопечеливш бизнес. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Камен Илиев, директор на офиса за технологичен трансфер за аерокосмически технологии при БАН.

„Уникалното достижение при кацането на Марс беше картината, която всички успяхме да видим. Цялата тази информация беше осигурена и работеше перфектно на базата на комерсиални устройства и сензори, които не са разработени специално за програмата за Червената планета. Това редуцира страшно много разходите. Перфектната картина беше възможна със сензори, които човек може да си купи от интернет“, обясни Илиев. 

Той припомни, че едно от първите цифрови изображение от Космоса е от телескопа „Хъбъл“ през 1991 г.

„След „Хъбъл“ технологиите много се развиха. Камери от ново поколение бяха поставени на роувъра и позволиха на света да стане свидетел на кацането му на Марс. Технологии от комерсиалната сфера бяха пратени в космоса и позволиха да се редуцира стойността на космическите мисии“, обясни гостът.

По думите на Илиев последните 30 години дадоха възможност за свободно придвижване, обучение и работа в чужбина, благодарение на което доста българи вече работят в тази област.

„Над 50 са българите, които работят в редица водещи институти в Европейската космическа агенция, а трима българи работят в екипа на Илон Мъск“, поясни той.

Той коментира също, че има българско участие в различните мисии до Марс и то е свързано с измерването на радиацията.

„Измерва се чрез прибор, разработен от Института за космически изследвания към БАН, който се използва в няколко от мисиите до Марс. Основно е свързан с участието на Руската космическа агенция поради факта, че ние все още не сме членове на Европейската космическа агенция“, допълни той.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
Никой от България не работи ни за марсиянска програма, ни за Мъски.Дотам се стигна, БАН да обяснява колко се гордее с ... емигрантите. А у дома - нула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 3 години
България може да развие и финансира изцяло своя, 100% собствена Космическа Програма с изработка на супер-евтини и икономични МОНGas-Имплозионни Двигатели и Ракети с най-ниската цена на изстрелване и пътуване в космоса, плюс супер-етини Стратосферни, Орбитални, Лунни и Марсиански Станции, и да се нареди в челото на най-развитите световни космически държави.https://spaceship.alle.bghttps;//asteroid-mining.alle.bghttps://
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Заглавието звучи глупаво, кой бизнес не е високо печеливш за някого? Космоса обаче за България точно е несъществуващ бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още