IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС предоставя над 7,8 млн. лв. за изследвания на компютърните науки в СУ

Проекти на Института в областта на компютърните науки ще се включат към обектите на Националната пътна карта за научна инфраструктура

15:35 | 24.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерският съвет одобри финансиране в размер над 7,8 млн. лева за дейността на Института за научни изследвания в областта на компютърните науки към Софийския университет „Св. Климент Охридски" за 2021 г. Планирано е институтът да бъде включен към обектите на Националната пътна карта за научна инфраструктура, съобщи правителственият пресцентър.

В Института за научни изследвания в областта на компютърните науки ще се провеждат научни изследвания в области като изкуствен интелект, софтуерна сигурност, адаптиращи се софтуерни системи.

Откриването на центъра ще насърчава и работата по научноизследователски проекти, включително с чуждестранни партньори. В резултат на работата на института се очаква да се повишат както обемът, така и качеството на научните разработки, на базата на които да се създават приложими научни продукти.

В центъра ще се обучават докторанти и ще се подготвят млади учени. Основната мисия на компютърното звено ще е да създаде цяло поколение от компютърни учени и инженери в България, като подготвя млади учени и докторанти.

Освен това ще бъдат привличани водещи учени и студенти, които ще подпомагат правителството в осъществяването на политики, свързани с информационните технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още