IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИСС: Приоритет е възстановяване на икономиката и по-високи доходи

За промени в Кодекса на труда заради дистанционната работа и защита на уязвимите групи, ще настоява „гражданският парламент“, посочи Зорница Русинова

21:12 | 24.02.21 г. 2
<p>
	Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет. <em>Снимка: ИСС</em></p>

Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет. Снимка: ИСС

Промени в Кодекса на труда, свързани с прилагането на дистанционната работа и защита на уязвимите групи в процеса на дигитализация. За това ще настояват от Икономическия и социален съвет (ИСС), който обединява различни организации на гражданското общество в България.

„Трите приоритета до 2025 г. са  Европейският зелен пакт и устойчивото развитие, Технологичната трансформация и дигитализацията на икономиката и обществото и Европейският стълб на социалните права - Европейският план за действие за ЕССП и проекцията му за първия национален план на България“, обяви председателят на ИСС Зорница Русинова.

Тя уточни, че ИСС прие стратегически документ за дейността си през следващите четири години.

Русинова обясни, че този мандат на т.нар. "граждански парламент" се различава от предишните, защото започна в усложнена икономическа и социална обстановка, причинена от коронавируса.

По думите й основната цел на дейността на ИСС е да помогне за по-бързото възстановяване на икономиката и за повишаване на доходите на българските граждани. Тя потвърди, че трите основни приоритета са приети с пълен консенсус от работодатели, синдикати и граждански организации, представени в ИСС. Това съгласие, според нея, показва силата и волята им да работят за по-зелена, по-цифрова, и по-умна България и Европа.

Пленарната сесия на ИСС вече прие и План за дейността на Съвета за 2021 г.

Основните теми от него представиха зам.-председателите на ИСС Васил Велев, Пламен Димитров и Лидия Шулева.

Васил Велев от АИКБ, представител на групата на работодателите, подчерта, че предвидените в Плана становища за икономическите последици от разпространението на COVID 19, както и за стратегията на ЕС за либерализация и интеграция на енергийната система, са навременни и ще допринесат да се намерят решения, свързани с повишаване на конкурентоспособността на бизнеса, със здравната защита на хората и с подкрепата на уязвимите групи.

Той подчерта, че предложенията на ИСС може да се насочат към законодателни промени, които да помогнат държавата ни да бъде по-добре подготвена при посрещане на евентуални кризи в бъдеще.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров, представител на групата на работниците, акцентира върху темата за доходните и неравенства, икономическите политики и превенцията, както и върху становище на ИСС за професионалното обучение, квалификация  и преквалификация.

„За синдикатите, но и за работодателите е важно също ИСС да се произнесе за териториалните планове и справедливия преход, свързан със изпълнението на Зелената сделка. В тази връзка Планът за действие за въвеждане на Европейския стълб за социалните права е водеща тема за 2021 г. за ИСС“, коментира синдикалистът.

Зам.-председателят на ИСС Лидия Шулева, като представител на гражданските организации,  добави към важните в Плана теми - Споразумението за партньорство и оперативните програми, както и Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, по които трябва да се търси консенсус и да се прилага граждански мониторинг за изпълнението им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
grainis
преди 3 години
България може да се нареди сред най-богатите страни в света в рамките на десетина години, ако въведе технологията Вертикална Аеропонна Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg Масово оранжерийно производство на гигантски количества Биомаса от Свръхбързо Растящи Бамбук сорт Беема и Водорасли тип Гигантски Келп, и преработката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
grainis
преди 3 години
България може да се нареди сред най-богатите страни в света в рамките на десетина години, ако въведе технологията Вертикална Аеропонна Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg Масово оранжерийно производство на гигантски количества Биомаса от Свръхбързо Растящи Бамбук сорт Беема и Водорасли тип Гигантски Келп, и преработката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още