IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля ваксинационни паспорти за съживяване на туризма след COVID-19

Това се случва под натиска на южните страни, които опитват отчаяно да спасят летния сезон

22:31 | 24.02.21 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Лидерите на Европейския съюз ще се съгласят в четвъртък да работят по сертификати за ваксинация за гражданите на страните членки, които са получили ваксина срещу COVID в момент, когато южните страни, зависещи силно от туризма, имат отчаяна нужда да спасят ваканционния сезон това лято, предава Ройтерс.

Блокадите за забавяне на пандемията предизвикаха най-дълбоката икономическа рецесия в историята на 27-членния блок миналата година, нанасяйки диспропорционално тежък удар на южните страни членки на ЕС, където икономиките често са много по-зависими от посетители.

С разпространението на ваксините срещу COVID-19, което набира скорост, някои правителства като тези на Гърция и Испания, настояват за бързо приемане на сертификат в ЕС за тези, които вече са били ваксинирани, така че хората да могат да пътуват отново.

Но други страни като Франция и Германия изглеждат по-сдържани, като официални представители твърдят, че това може да създаде фактическо задължение за ваксиниране и би било дискриминационно към хората, които не могат или няма да се ваксинират.

Франция, където нагласите срещу ваксините са особено силни и където правителството обеща да не ги прави задължителни, смята идеята за ваксинационни паспорти за „преждевременна“, каза официален френски представител в сряда.

Необходима е работа по подробностите, включително дали паспортът трябва да е в дигитална форма, да бъде приет глобално и на какъв етап от двустепенния процес по ваксиниране трябва да бъде издаван.

„Призоваваме работата по общ подход към ваксинационните сертификати да продължи“, се казва в проектодекларация от видео конференцията на лидерите, видяна от Ройтерс, без да се определя времева рамка за резултат.

Официални представители заявиха, че ЕС работи с Международната асоциация за въздушен транспорт, която иска да съживи пътуванията по въздух, както и с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Световната здравна организация.

Но пътуването със сертификати повдига и правни въпроси, защото последните на опашката за ваксиниране може да заявят, че свободата им на движение е неоправдано ограничена заради необходимостта да чакат често с месеци за ваксина, казват официални представители.

Представители на ЕС отбелязват също, че все още няма указания от СЗО и агенциите на ЕС дали хората, които са получили две ваксини срещу COVID-19, може да продължават да са носители на коронавируса и да заразяват други, дори те самите вече да не са уязвими.

Също така не е ясно дали хората могат да заразяват, след като вече са се преборили с коронавируса, колко време остават имунизирани и дали те също трябва да получат сертификати.

„Все още има много неща, които не знаем. Нуждаем се от още време, за да постигнем обща линия“, коментира официален представител на страна членка на ЕС.

Но времето за южните страни изтича, тъй като хотелиерският сектор трябва да знае за какво да се подготви през идните месеци. Въпреки официалната позиция, че всички правителства на страните членки на ЕС искат да разрешат проблема заедно, някои може да решат да действат по-бързо индивидуално.

По-рано през февруари Гърция и Израел подписаха споразумение за смекчаване на ограниченията за пътувания към Гърция за израелци с документ за ваксинация срещу COVID-19, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 7 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Ти версно си за бой ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
'' носят още повече безопасност ... !!''Как я носят на гръб ли !?"паспортите ти дават свобода на движение''И сега си я имаме но искат да ни я вземат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
Шведите си живеят...https://***.facebook.com/slatinovic/videos/10217826120835839
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 12
zelka007
преди 3 години
идеята на паспортите , във видът в който ги виждаш и значението което имат , е затвърдена в следствие на испанският грип ... :))) ... цифровите паспорти съдържащи още повече информация , носят още повече безопасност ... !! паспортите ти дават свобода на движение ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
korn
преди 3 години
Много пораженчески звучиш. В Москва било скъпо, кво ще правиш, тъй-онуй. Отиваш, търсиш работа, упорстваш, пробиваш до като успееш. В Москва отиват да живеят и пробиват бедни руснаци от цяла Русия, щото нали знаеш в азиатската част на Русия, не европейската кви бедни и мизерни райони има. Кво предпочиташ, да стоиш нещастен и мрънкащ в гадния ЕС или щастлив и свободен при твоите хора и Путин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 3 години
пхахха ... те от там се изселват и идват да живеят в БГ , ти ще шляпаш натам ... не си сам в главата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
neon7
преди 3 години
Това е чиста проба изнудване и нищо друго ! Поръчка - Бил Гейц и Ко.Microsoft, Big-Tech Coalition Developing Rockefeller-Funded COVID PassportsA coalition of big tech companies, including Microsoft is developing a COVID passport, with the expectation that a digital document linked to vaccination status will be required to travel and get access to basic services.The group is calling itself the Vaccination Credential Initiative (VCI), and includes Microsoft, Salesforce and Oracle.https://summit.news/2021/01/15/microsoft-big-tech-coalition-developing-rockefeller-funded-covid-passports/Bill Gates: Coronavirus Means We Need Digital Certificates To Prove Who Received Vaccine MARCH 19, 2020 ????? https://newspunch.com/bill-gates-coronavirus-means-need-digital-certificates-prove-who-received-vaccine/ ВСИЧКО Е ПЛАНИРАНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
https://***.youtube.com/watch?v=5Dq_2qPHDCo&ab_channel=RebelNews
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Не може. Трябва някой да напъжда троловете с голямата гега!А и в Москва е много висок стандарта.И да си продам нещата тука, за там много не ми стига!Софето ряпа да яде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
julian12
преди 3 години
ЕС може да си заврат тая идея знаят къде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още