IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Няма опасност от прегряване на американската икономика

Пазарът на труда е далеч от максималната заетост, посочи гуверньорът на Фед

23:37 | 24.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл подчерта гледната си точка, че икономиката на САЩ трябва да измине дълъг път към възстановяването, а признаците за ръст на цените няма непременно да доведат до постоянно висока инфлация, предава Bloomberg.

„Нашата политика е благоприятна, защото безработицата е висока, а пазарът на труда е далеч от максимална заетост“, заяви той пред Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите във втория ден от изслушването си пред Конгреса. „Вярно е, че цените на някои активи са високи според някои критерии“, допълни Пауъл.

Той даде за пример цените на колите, които растат заради недостига на чипове и ограничения за снабдителните вериги в технологичния сектор.

„Това не води непременно до инфлация, защото инфлацията е процес, който се повтаря година след година“, а не е еднократен ръст, изтъкна гуверньорът на Фед

На множеството въпроси от конгресмените за риска от прегряване на икономиката с допълнителната федерална помощ и продължаващата подкрепа от централната банка Пауъл потвърди мнението си, че все още трябва да се измине дълъг път преди връщането към силата преди пандемията.

Американските индекси компенсираха загубите и изплуваха на зелена територия, след като той потвърди, че икономиката се нуждае от помощ. Доходността по държавните облигации скочи наред с цените на петрола.

Притеснения за инфлацията

Мнението на Пауъл беше потвърдено и от други официални представители в сряда. Заместник-гуверньорът на Фед Ричард Кларида изрази предпазлив оптимизъм относно перспективите, но допълни, че „ще отнеме известно време“ за възстановяване на икономиката на нивата преди пандемията. Гуверньорът Лаел Брайнард предупреди, че инфлацията остава „много ниска“ и икономиката все още е далеч от целите на Фед.

Пауъл призна, че централната банка не очаква инфлацията да нарасне заради „базови ефекти“ и ръст на търсенето след повторното отваряне на икономиката при отмяната на блокадата заради пандемията. Той обаче подчерта, че централната банка има „инструментите да се справи с това“.

Пауъл говори в момент, когато се появяват признаци, че икономиката се засилва и расте оптимизмът за разпространение на ваксините. Пазарите очакват още фискални стимули от президента Джо Байдън и от Конгреса.

Тези перспективи подготвят почвата за оттласкване от исторически ниската доходност по държавните облигации и стимулиране на световната търговия, тласкайки нагоре цените на суровините и очакванията за инфлация.

По време на изслушването Пауъл изрази увереност, че Фед ще успее в повишаването на инфлацията и след време ще я тласне до средно равнище от 2%.

„Убеден съм, че можем и ще го направим и сме ангажирани да използваме нашите инструменти, за да го постигнем. Живеем във времена, когато има значителни дисинфлационистки натиск в света и всички централни банки на големи развити страни изпитват затруднения да достигнат до 2%. Вярваме, че можем да го направим, вярваме, че ще го направим“, каза Пауъл.

Той допълни, че „може да са необходими над три години“ за постигане на тази цел, но обеща да направи преглед на оценката на Фед в края на всяко тримесечие.

Дигитален долар

Гуверньорът на Фед беше попитан от конгресмените и за мнението на централната банка за дигиталната валута.

„Това ще бъде важна година“, каза Пауъл във връзка с изследванията на Фед по въпроса. „Това ще бъде годината, в която се ангажираме с обществото доста активно, включително доста активно с някои публични събития, по които работим“, допълни той.

Пауъл заяви още, че централната банка ще се допита до Конгреса за дигитална валута през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още