IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелов към AstraZeneca: Нямаме нужда от вашата учтивост, а от ваксини

Нека се спазват договорките, обърна се здравният министър към фармацевтичната компания

10:16 | 25.02.21 г. 19
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: &quot;PT Sans&quot;, sans-serif; font-size: 13px;">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена уговорка от компанията AstraZeneca, каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на здравните власти. Той разказа хронологията на доставките от компанията у нас досега и посочи, че е доказано вече, че 142 хиляди дози от договорените няма да бъдат доставени до края на февруари.

Водим разговори с фирмата на ниво министър, заместник-министри, главни секретари и пр., каза Ангелов. И посочи, че до два дни очакваме реакция и решение от бордове на европейски директори, които да решат, че договорените ваксини ще тръгнат към България.

Липсва оперативност, каза критично Ангелов и допълни, че самолетът ни стои и чака да бъде изпратен за ваксините. 

Ангелов посочи, че в отговора на компанията се посочват учтиво възможни трудности при производството.

"Нямаме нужда от вашата учтивост и вежливост, а от ваксини", коментира емоционално Костадин Ангелов.

„Ако във вашия корпоративен свят това е допустимо, в медицината хората или са болни, или здрави, или живи, или умрели. Нямаме нужда от подобен тип учтивости, нека се спазват договорките“, обърна се Ангелов към фармацевтичната компания.

Временно ще преустановим зелените коридори, докато дойдат ваксините, каза Ангелов.

Той обясни, че камионът с ваксините се чака да тръгне в петък с 52 хиляди дози. „Ако ваксините дойдат в събота, ще се разпределят веднага, създадена е организация, за да стигнат до ваксинационните центрове“, каза министърът.

Личните лекари ще получат половината от доставката, увери той.

„Очаквам нещата да се нагодят. Ако ваксините на AstraZeneca пристигнат до събота, ще удържим положението“, допълни той.

Министърът обясни, че по договор до края на август трябваше да получим 4,5 милиона дози от AstraZeneca, а сега след заявеното забавяне, се очаква 40% от количеството в този срок.

Светлина в тунела е четвъртата ваксина на Johnson & Johnson, като се очаква одобрението й през март. Тя ще ни подпомогне да продължим с ваксинацията, каза министърът.

„Опашките за ваксини не са само в България, а ваксини няма, защото доставчиците не си изпълняват уговорите“, коментира министърът. Той увери, че няма притеснение за хората, ваксинирани с AstraZeneca, защото „сега вторите дози ще дойдат, няма да има компрометиране на поставянето на втората доза.

Наблюдава се тенденция на увеличаване на случаите на новозаболелите с COVID-19, която се отчита за последните три дни. Паралелно с това имаме отчетлива тенденция за увеличаване броя на ваксинираните лица, като за последното денонощие те са над 20 хиляди.

България е на 22-ро място по заболеваемост в Европа. На Балканския полуостров сме на 5-о място. По смъртност сме на 14-о място в ЕС. Продължава тенденцията за преливане на областите от жълта през оранжева и червена зона. Червените области у нас са 19, оранжевите - 7, а жълтите - 2. Заболеваемостта остава най-висока в Кюстендил - 446 на 100 хиляди и най-ниска в Търговище 25 на 100 хиляди.

14-дневната заболеваемост продължава да расте, но с нисък темп. Положителното е, че смъртността задържа постоянно ниво, каза здравният инспектор Ангел Кунчев.

За последното денонощие новите случаи на заразени с коронавируса са 1733. Направени са 12066 теста, положителни са 14%. Най-много са новите случаи в София - 464, следват област Пловдив със 139 и Бургас - с 94. Увеличава се и броят на хората, които се лекуват в болница - 4202, от които 369 са в интензивни отделения, информира здравният министър в рамките на брифинга.

Наблюдава се изчерпване на леглата за лечение на коронавирус във ВМА, „Пирогов” и Окръжна болница, каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. В останалите лечебни заведения обаче има места.

Той обяви, че средната заболеваемост за 7 дни е 216 на 100 хиляди души. „Ако разгледаме заболеваемостта на 7-дневна база, нещата не са толкова оптимистични. Последните 3 дни има признаци за експоненциалното нарастване на случаите. Смъртността бележи спад. В момента е 7,1 на 100 хиляди души", коментира още Мутафчийски.

На въпрос защо се отварят заведенията от 1 март при ръст на заболелите, Костадин Ангелов каза, че разпространението на коронавируса се следи и при повишаване на заболеваемостта до над 200 души на 100 хиляди, ще се преценят мерките своевременно. "Няма нужда от страх, носете маски и спазвайте мерките", призова здравният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
22 Elderly with Dementia Dead in 1 Week After the Experimental mRNA COVID Injection in the Netherlandsby Brian ShilhavyEditor, Health Impact Newshttps://healthimpactnews.com/2021/22-elderly-with-dementia-dead-in-1-week-after-the-experimental-mrna-covid-injection-in-the-netherlands/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
Whistleblower Video Footage of Forced COVID Vaccines in German Nursing Homes Goes Public Attorney: Were Dealing with Homicide, Maybe Even Murder.............................................................by Brian ShilhavyWhistleblower: 8 of 31 Residents Dead in German Nursing Home After They Were Forcibly Injected with Pfizer Experimental mRNA COVID Shots Against Their Willhttps://healthimpactnews.com/2021/whistleblower-video-footage-of-forced-covid-vaccines-in-german-nursing-homes-goes-public-attorney-were-dealing-with-homicide-maybe-even-murder/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
Hospitals in France forced to SLOW DOWN covid vaccinations as healthcare workers fall ill in droves02/24/2021 / By Lance D Johnsonhttps://vaccinedeaths.com/2021-02-24-france-slows-down-covid-vaccinations-healthcare-workers-falling-ill.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Когато дооворът не се изпълнява се плащат неустойки. Другото са действия ала "ларгото". (СП = ефрейтор разпран - пий си хапчетата)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
Ти мaлoyмeн ли си, Ве? Министъра ти го казва, нямаме нужда от вашата учтивост и неустойки, а от ваксини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
Тези глупости на друг ги приказвай, не минават тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
ваксините са предплатени , за да се осигури производствена мощност/капацитет , да се организират изследванията в различните фази експедитивно ... производството на ваксини не е баш като бъркането на лимонада ... :)))какво правиш , ако се бракува някъде по веригата на доставки партида от основни съставки ... ?! какво правиш ако не премине тестове за качество определена партида ... ?! случва се , това да не ти е парада на 9 май на красная площад ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Колониите нямат такава екстра - неустойки..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
В тези договори неустойки няма ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още