IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори в Лондон превръщат призрачни молове в жилищни кули

Към момента в британската столица има 82 примера за комплекси с най-малко хиляда жилища, които са на етап планиране или вече се строят

18:10 | 25.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В мразовит зимен следобед един от малкото признаци на живот в Colosseum Retail Park в околностите на Северен Лондон е възрастна жена, която пуши пред зала за настолни игри с предпазен шлем за лице, закачен на едната й ръка, пише Bloomberg.

Притежаваният от BlackRock център в края на магистрала ще бъде разрушен, за да отстъпи място за до 1800 жилища в група от жилищни кули. Това е само един от над 80 проекта в британската столица, при които собствениците се стремят да превърнат остарели имоти в масови жилищни блокове – голям скок спрямо миналото десетилетие, когато бяха изградени само седем подобни имота.

„Те издигат жилищни сгради, където могат. Не е честно, защото наоколо няма много зали за настолни игри за възрастните хора, нали? Не ни се случва да се забавляваме твърде често“, коментира 73-годишната Бренда Калкин, която посещавала Buzz Bingo в Енфийлд два пъти на седмица със сестрите си преди новата блокада. Лондон Лондон

На половин час път оттам купувачи в друг мол са посрещнати от празни магазини и предложения за отстъпки от 50%, а пейките, на които някога си почиваха, сега са оградени с ленти. Компанията за управление на активи DWS Group, в която мажоритарен дял има Deutsche Bank, предлага да трансформира сградата от 80-те години на миналия век в комплекс, включващ 26-етажен жилищен блок.

Обременени от бизнес имоти, пострадали от пандемията, някои от най-големите инвеститори в света очакват, че животът в апартамент ще се възстанови в по-голяма степен след COVID от пазаруването във физически магазини.
Тези очаквания са подкрепени от недостига на жилища в Лондон и високите цени на жилищните имоти. Но наемите и продажбите на апартаменти се сриват в британската столица, тъй като пандемията предизвика отлив на лондончани, търсещи зеленина и пространство, а жителите на британската столица имат притеснения и за безопасността след пожара в Grenfell Tower през 2017 г.

„Строят се много такива сгради, не мисля, че това отразява горещо търсене на пазара на живот в гъстонаселени жилища. Всичко, което се случи миналата година, е истинско предизвикателство за този модел на развитие“, коментира Кат Сканлън, преподавател в London School of Economics. Лондон Лондон

За много собственици на имоти 2020 беше нежелано предупреждение. Докато собствениците на имоти изтръпнаха заради повсеместното възприемане на дългосрочни политики за работа от вкъщи, търговските площи понесоха тежък удар, тъй като пандемията ускори значително преориентирането към онлайн пазаруване. Магазините се изпразват с най-бързия темп в историята, а произтичащият от това излишък от физически магазини накара някои собственици да максимизират площите и печалбите, като започнат да строят.

Към момента има 82 примера в Лондон за комплекси с най-малко хиляда жилища, които са или на етап планиране, или вече се строят, сочат данни на компанията Molior London. Не всички ще изникнат в близко бъдеще, а някои няма да се материализират въобще, ако не получат разрешение.

Но е вероятно някои части на Лондон да се сдобият с нов небосвод в края на това десетилетие.

Холандският пенсионен гигант APG Asset Management NV е сред инвеститорите, планиращи апартаменти на мястото на разрушения неотдавна търговски център Elephant and Castle, част от голямо регенериране, на което от години се противопоставят дългогодишните жители на района. На Old Kent Road, първото имотно квадратче в британската версия на настолната игра Монополи, е издадено разрешение за над 8000 жилища на и около оживената улица в южната част на Лондон. Лондон Лондон

„Това помага за задържането на цените, знаейки, че имаме потенциала за преустройство в жилища“, коментира Джонатан Бейфийлд, ръководител на имотните изследвания за Великобритания в Aviva Investors, която е получила зелена светлина да превърне ритейл парк на Old Kent Road в комплекс с 48-етажна жилищна сграда.

Във всички тези планове има много важна уловка – апартаментите в Лондон не са сигурен залог от известно време. Някои големи строителни компании като Crest Nicholson Holdings и Redrow, започнаха да се оттеглят от британската столица през последните години, тъй като жилищата стават все по-недостъпни, а други прибегнаха до множество продажби, за да се отърват от нежелани жилища. Строителните компании ще разчитат също на възстановяване на наемите, след като те спаднаха с 6,4% на годишна база в Лондон в края на 2020 г. по данни на имотния портал Rightmove, а в същото време скочиха до рекорден връх в останалата част от страната.

Нагласите на обществото също са срещу високи жилищни сгради, след като собственици на апартаменти в хиляди сгради в страната установиха, че жилищата им са структурно небезопасни и че вероятно ще трябва да поемат разходите на ремонта. Засиленото внимание към опасните сгради се случва след пожара в Grenfell Tower през 2017 г., когато огънят, който се разпространи по запалимата облицовка на сградата, отне живота на 72 души.

Жилищата под наем се оказаха популярна стратегия за големите инвеститори в имоти по време на пандемията, тъй като те разчитат на относително стабилните приходи, които тези жилища осигуряват дори в периоди на волатилност. Американската компания за частни капиталови инвестиции Greystar Real Estate Partners, специализирана във всички форми на жилища под наем, е набрала рекордните 6 млрд. долара през 2020 г., съобщава изпълнителният управляващ директор на управлението на инвестициите Уес Фулър.

Инвеститорите очакват също, че някои по-бедни квартали на Лондон ще приветстват притока на апартаменти, въпреки че много жители се противопоставят на потенциалните последици за местната инфраструктура. Квартал Нюъм, който помогна за домакинството на Олимпиадата през 2012 г., съставлява около 10% от големите строителни проекти в Лондон към момента, въпреки че е един от най-бедните квартали в града.

Южно предградие на Лондон предлага потенциален поглед в бъдещето. Кройдън е една от най-достъпните зони в британската столица и жилищата се строят с по-голяма скорост в сравнение с голяма част от града, като кулите заемат голяма част от небосвода на предградието. Районът беше загрозен и от бума на „микроапартаменти“, при който промени з градоустройствените правила позволиха на строителите да превръщат офис сгради в жилища от едва 10 кв. м.

Масовото строителство не е вдигнало богатството на Кройдън, където търговската улица е осеяна със затворени магазини и празни имоти по време на блокадата. Плановете на Unibail-Rodamco-Westfield и Hammerson за съвместно строителство на нов търговски център са блокирани.

Обратно в Северен Лондон жителите са обезпокоени. Групата от местни жители Enfield Society вече изрази притеснения, че околностите му може да се превърнат в следващия Кройдън заради мащаба на проектите на компании като BlackRock и DWS.

„Разбираме, че винаги ще има притеснения, но това е точно вида локация, която изглежда подходяща за гъсто жилищно строителство. Разбира се, че има изгубени неща, но всичко е въпрос на компромис“, казва Пол Тебит, управляващ директор в BlackRock UK Property Fund.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още