IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bayer записа загуба от над 10 млрд. евро и свива дивидента

Валутните ефекти ще продължат да забавят групата и през 2021 г.

10:56 | 25.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Аграрният бизнес, в който базираната в Леверкузен компания се разшири през 2018 г. с поглъщането на Monsanto за милиарди долари, се превърна в стресов фактор. Снимка: Bloomberg</p>

Аграрният бизнес, в който базираната в Леверкузен компания се разшири през 2018 г. с поглъщането на Monsanto за милиарди долари, се превърна в стресов фактор. Снимка: Bloomberg

Отписвания за милиарди евро в селскостопанския бизнес и провизии за правни спорове тласнаха Bayer дълбоко в зоната на загубата през миналата година. През 2020 г. е натрупана загуба от 10,5 милиарда евро, както обяви аграрната и фармацевтичната компания в четвъртък. През 2019 г. бе отчетена печалба от 4,1 милиарда евро.

Bayer трябваше да преглътне значителен спад на печалбата, особено в края на годината, в селскостопанския сектор и в бизнеса със здравни продукти, които се продават без рецепта. През четвъртото тримесечие коригираната оперативна печалба (Ebitda) се сви с повече от три процента до 2,39 милиарда евро и по този начин не отговори на очакванията на анализаторите. За цялата година оперативната печалба остава на нивото от предходната година - 11,46 млрд. евро, предава DPA.

Bayer изпитва проблеми и заради негативните ефекти от обменните курсове. В резултат на това продажбите през 2020 г. са спаднали с почти пет процента до 41,4 милиарда евро; коригирани спрямо валутните ефекти те са на нивото от предходната година.

Валутните ефекти ще продължат да забавят групата и през 2021 г. Без да се отчитат те, Bayer се насочва към приходи от около 42 до 43 милиарда евро и коригирана оперативна печалба от 11,2 млрд. до 11,5 млрд. евро. Ако се вземат под внимание и валутните ефекти, ръководството очаква приходите да стагнират на около 41 милиарда евро, а печалбата да спадне до между 10,5 млрд. евро и 10,8 млрд. евро.

Акционерите на компанията от Леверкузен трябва да се задоволят с по-нисък дивидент за изминалата година. Книжата стартираха с ръст от 3,23 на сто сесията във Франкфурт до ниво от 16,79 долара.

За Bayer точно аграрният бизнес, в който компанията се разшири през 2018 г. с поглъщането на Monsanto за милиарди долари, се превърна в стресовия фактор през миналата година. Само през четвъртото тримесечие коригираната печалба в селскостопанския бизнес се срина с 30 процента също поради по-ниското търсене на важния северноамерикански пазар.

Освен това извънсъдебното споразумение за глифозата, с което Bayer възнамерява да отстрани вълната от съдебни дела поради предполагаемия канцерогенен ефект на хербицида, се оказа по-скъпо от очакваното. По време на правните спорове в началото на февруари дружеството постигна споразумение с адвокатите на ищците за това как следва да се обработват и уреждат бъдещи искове и сега чака компетентният съд да даде зелена светлина за сключване на окончателно споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още