IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гейтс срещу Мъск: Дори дебатът за биткойна вече премина на следващо ниво

Самият факт, че най-богатите хора в света коментират криптовалутата говори достатъчно за мястото, което се опитва да си извоюва

08:47 | 26.02.21 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Освен ако не сте най-богатият човек на света, не трябва да купувате биткойни. Това поне е посланието на Бил Гейтс – третият най-богат човек.

С рали от над 400% през миналата година биткойнът стана изключително популярен и всички, включително утвърдени инвеститори и политици, говорят за него, пише Bloomberg. Tesla на Илон Мъск наскоро обяви инвестиция от 1,5 млрд. долара в биткойни, както и че ще приема плащания с криптовалутата.

Но за Гейтс това не е нещо, на което търговците на дребно трябва да се вържат – плюс е вредно за околната среда, тъй като добиването на монетите изисква голямо количество енергия.

„Илон има тонове пари и е много опитен, така че не се притеснявам, че неговият биткойн ще нарасне или ще се понижи на случаен принцип“, коментира Гейтс в интервю за Bloomberg Television. „Мисля, че хората купуват заради тези мании, хора, които може да нямат толкова много пари. Общото ми мнение е, че ако имате по-малко пари от Илон, вероятно трябва да внимавате“, посочи милиардерът.

Междувременно цената на биткойна успява да се стабилизира около 50 хил. долара. В петък към 10:10 ч. криптовалутата се търгува с поевтиняванеот над 6 на сто до 46 890 долара, показват данни на CoinDesk.

Мъск, чието състояние възлиза на 189,6 млрд. долара според индекса Bloomberg Billionaires Index, е отявлен почитател на биткойна – до такава степен, че успява да повлияе на цената му. Криптовалутата поскъпна с до 76% този месец, след като бе обявена инвестицията на Tesla, преди да се срине с до 13%, след като изпълнителният директор написа в мрежата, че цената ѝ „изглежда висока“.

Дебатът за биткойна не е нов, но с нарастването на популярността му започва да привлича все по-големи имена. Според милиардера Уорън Бъфет криптовалутите нямат стойност и не произвеждат нищо. От своя страна финансовият министър на САЩ Джанет Йелън – друг дългогодишен скептик, заяви на конференция по-рано през седмицата, че биткойнът е „изключително неефективен начин за извършване на трансакции“.

Но на фона на приемането на криптовалутата като платежно средство от все повече компании – PayPal, Visa и MasterCard наскоро го направиха, тя започва да добива все по-широко одобрение. И докато институции като Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка търсят начини за дигитализиране на собствените си валути, а фирми като Fidelity Investments Inc. създават фондове, които позволяват на инвеститорите да добавят криптовалути към портфейлите си, дебатът изглежда тепърва ще продължи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Биткойн е много яко нещо.И етер е яко, даже може би е по-яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
И никъде не твърдя,че съм изоставил нормалните инвестицийки :)Портфолиото ми е акций,бондове, злато, имоти, крипто
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Забравих да отговоря на това: "а тока". Тока е безплатен от 2013-та за мен. У-вото което работи е Pi4, а консумацията е около 3Вата на час, захранено от слънце. Излишния ток лятото копам етери или топля басейна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Имам идея. Имам идея ,че LND работи перфектно и ако искаш да си преведеш 0.001 биткойна става мигновенно не чакаш никакви конфърми и с такса от 200 сатоши.А ако ми прочетеш примера ще разбереш ,че B ще вземе такса от 200 сатоши за услугата. Ако node ти е свързан добре към мрежата можеш да минаваш и още по евтино.Дефицит е точно това когато нещо има крайна стойност. Биткойна за разлика от златото има такава. Златото след като го изкопаем... ще намерим по други планети, но биткойни няма да намерим. Единствения проблем в бъдеще за биткойна би бил квантовия компютър , но мисля,че докато дойде времето ще вкарат допълнителна защита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
LND node имам у дома и работи мигновенно :) Имаш нещо като частна банка.В момента има над 10 хиляди такива и се увеличават всеки ден. Най-общо казано.... A има $100, B има $100, C има $100. А не вижда директно C , но B вижда C. A и B се вижда. A казва на B ... дай $50 долара на C и ги вземи от моя депозит при теб. Вече се поддържа от различни борси например Bitfinex. Таксата за да си изтеглиш например $50 в биткойни от битфинекс не е $30 а просто 2-3 цента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
ти имаш ли си идея само на една българска банка сървъра който се грижи за онлайн транзакциите каква изродска машина е... ако 10% от хората започнат да го ползват ежедневно, ще имат нужда от една вкъщи... бай Илон ще трябва да направи 10 старлинка ... а тока?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
дюнери платени с биткойни ... LOL ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 3 години
крайност*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 3 години
хаха, не успя да отговориш ... как може неговата крауност да е фундамент ?а лайтинг нетуорк не е никво решение... я разясни как работи? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Зависи ... за мен имам отговори на повече от въпросите ти. Като разплащателно средство са твърде бавни в сравнение с VISA/Mastercard където могат да бъдат направени милиони транзакции в секунда. За тази скорост има решение нарича се "lightning network" ... хубавото е ,че всеки от вас може да си направи node в тях с някое PI и да взема минимални такси. Фундамента зад биткойна е неговата крайност и независимост. Имаме ограничен брой "койни" което води до дефицит винаги. Няма държава която да може да напечата в повече. Така цената ще върви нагоре неизбежно винаги. Ето и нещо лесно за осмисляне..... по света има над 20 милиона милионера... само си представете ако всеки от тях иска да има по 1 биткойн ей така да си направи кефа каква ще бъде цената на биткойна при условие,че всички бройки са малко над 20 милиона ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още