IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays повиши прогнозата си за петролните цени заради застудяването в Тексас

Банката очаква страните от ОПЕК+ да увеличат предлагането на петрол с 1,5 млн. барела на ден през второто тримесечие на годината

11:45 | 25.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британската банка Barclays повиши прогнозата си за цените на петрола за 2021 г. като се позова на свитите доставки от страна на американските производители и нормализирането на запасите след силното застудяване в Тексас от миналата седмица, съобщава Ройтерс. 

Кредиторът повиши своята прогноза за цената на сорта Брент със 7 долара до 62 долара за барел за 2021 г., а тази на американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) – с 6 долара до 58 долара за барел.

„По-студеното време, особено в южните щати, ускори нормализирането на запасите, като засегна производството повече от търсенето“, изтъкват от Barclays.

Миналата седмица американските енергийни компании намалиха броя на своите сондажни платформи заради силното застудяване в голяма част от Тексас.

Банката заяви, че за момента липсва отговор от страна на предлагането в САЩ спрямо покачващите се петролни цени, като добави, че са необходими значително по-високи цени, които да подкрепят доставките.

Петролните цени достигнаха около 13-месече връх по-рано днес на фона на резкия спад на добива в САЩ от миналата седмица. Към 11:25 ч. българско време цената на Брент нараства с 0,91% до 67,65 долара за барел, докато тази на WTI се увеличава с 0,84% до 63,75 долара за барел.

„Все пак оставаме предпазливи в близко бъдеще относно облекчаването на подкрепата от страна на ОПЕК+ на фона на новите щамове на COVID-19 и повишеното позициониране“, посочват от Barclays.

Според банката растежът на търсенето може значително да се забави, ако новите щамове на коронавируса засегнат САЩ.

Кредиторът очаква Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници да увеличат предлагането на петрол от алианса с 1,5 млн. барела на ден през второто тримесечие, а Саудитска Арабия да прекрати едностранното доброволно съкращения през април, насочвайки се към увеличаване на производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още