IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководители на хедж фондове продават имоти в Манхатън и се местят във Флорида

Заможни финансисти в Ню Йорк опитват да се отърват от жилищата си в момент, когато пазарът на луксозни имоти в града показва признаци на възстановяване

12:32 | 25.02.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Richard Sheinwald/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Richard Sheinwald/Bloomberg News

Три обяви за жилища в Манхатън – мезонет в центъра на цена от 39,5 млн. долара, голям апартамент на цена от 40 млн. долара и два апартамента в Ъпър Уест Сайд на пазара за 25 млн. долара, имат едно общо нещо. Техните продавачи са сред ръководителите на Elliott Management – хедж фонд, който обяви миналата година, че мести централите си от Ню Йорк във Флорида, пише Wall Street Journal.

Ветерани в имотния сектор и ръководители на хедж фондове смятат, че тече сеизмична промяна, при която голямо богатство на Wall Street се мести от Ню Йорк към Южна Флорида. През последните години Wall Street колонизира слънчевия щат, привлечен от по-благоприятните данъчни политики и по-слънчев климат. И инерцията само се ускорява на фона на пандемията.

Дейвид С. Гудбой, основател на Palm Beach Hedge Fund Association – организация за създаване на връзки между професионалисти във финансовата сфера в Южна Флорида, казва, че базата й от плащащи членове почти се е утроила през миналата година. Когато създал събитие за създаване на контакти с присъствие на място през януари в дома в Западен Палм Бийч на един от заможните членове на организацията, той бил шокиран да получи запитвания от 300 души.

„Винаги е имало миграция, но COVID даде на хората причина извън данъците“, отбелязва Гудбой.

В същото време някои заможни финансисти опитват да се отърват от домовете си в Ню Йорк. Движението на финансисти с голямо нетно богатство е внимателно наблюдавано, особено предвид прогнозите за предстояща бюджетна криза в Ню Йорк. Съдбата на новите обяви може също да е предвестник за развитието на пазара на луксозни имоти в Манхатън, който понесе удар от COVID-19 през 2020 г., но започва да показва някои признаци на живот през последните няколко месеца.

„Ако гледаме на Ню Йорк като на балет, точно сега градът е в антракт. По време на антракта някои хора не се връщат за следващия акт. Това се случва сега“, коментира брокерът на недвижими имоти Джейсън Хабер от компанията Warburg Realty.

Сред ръководителите на хедж фондове, които се насочват към Флорида, е милиардерът Карл Айкан, който се установи в дома си в Маями със съпругата си през 2019 г., преди официално да премести компанията си от Манхатън в модерна офис кула в северната част на Маями.

В същото време апартаментът в Манхатън на Айкан все още е на пазара след повече от една година, а цената му беше намалена от 35 млн. долара на 30 млн. долара, сочат данни на StreetEasy.

Напускането на Айкан е като края на една ера. Финансистът, който се нанесе в манхатънския си апартамент през 80-те години на миналия век, беше известен с изпращането на покани за вечеря на ръководители на компании, за които смята, че се представят слабо.

През годините списъкът с гости на Айкан включваше компютърния титан Майкъл Дел и главния изпълнителен директор на Netflix Рийд Хейстингс, съобщават запознати източници. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук бил почерпен с бисквити във формата на логото на Apple в края на тричасова вечеря, когато Айкан го притиснал да върне капитал на акционерите. Ако времето било хубаво, Айкан и гостите му обикновено започвали вечерта с морски дарове на западната тераса с гледка към залеза, след което се местели в гостната, допълват запознатите източници.

Докато цените са под натиск в Ню Йорк заради свръхпредлагането на луксозни имоти на пазара, цените в Палм Бийч и Маями изглеждат на безспирна траектория нагоре.

Миналата седмица ръководителят на фонд за частни капиталови инвестиции Скот Шлейфър, съосновател на Tiger Global Management, плати над 120 млн. долара за имение на брега на океана в Палм Бийч, поставяйки рекорд за цена в щата. Ръководителят на хедж фонд в Ню Джърси Дейвид Тепър също сключи договор за къща за 73 млн. долара на брега на океана наблизо.

Макар че той запазва жилището си за 238 млн. долара в Ню Йорк и друг луксозен апартамент в Чикаго, основателят на Citadel Кен Грифин също придобива имоти в Южна Флорида, като инвестира стотици милиони долара за закупуването на земя в Палм Бийм и Маями и отваря офис в Маями.

Някои брокери на луксозни имоти в Манхатън смятат, че промяната е временна. Макар че Ню Йорк неизбежно губи част от  по-старата си данъчна база от заможни жители за сметка на Флорида всяка година, младите хора е по-вероятно да искат да се завърнат, след като пандемията бъде овладяна, казват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
SSS55
преди 3 години
Както е писал Хемингуей "Всичко отдалечено от морето е провинция". Ако някой знае истинската фраза нека я напише, ще му бъда благодарен. Старият пират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Ааааа врещяхте срещщу Тръмн, па сега Флорида била спасение!Е се вземете в ръце ***** такива!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
alligator_29
преди 3 години
Ню Йорк има експертизата и инфраструктурата (финансова и технологична) която Флорида няма. Затова освен милиардерите никой друг няма да се премести във Флорида за постоянно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Една от силните страни на тази държава е именно тази силна вътрешна конкуренция между отделните щати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още