IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да подкрепи идеята за зелен паспорт за ваксинираните в ЕС

Производителите на ваксини трябва да спазват договорите с ЕК, за да не поставят под риск ваксинационните планове, каза премиерът

12:13 | 25.02.21 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

България е склонна да подкрепи предложение за електронен или зелен паспорт за всички европейски граждани, които са ваксинирани или преболедували COVID-19, като облекчение при пътувания. Това става ясно от изказване на премиера Бойко Борисов в Панагюрище, часове преди да започне видеоконференцията на членовете на Европейския съвет. По думите на Борисов това е, „за да не им се налага да си правят PCR тестове при пътувания или да се поставят под карантина“.

Борисов ще обсъди темата на предстоящата видеоконференция на Европейския съвет. „Със Себастиан Курц, с гръцките и други колеги от Европейския съвет, сме съгласували предложението, за да облекчим всички, които са ваксинирани и преболедували, и да живеят нормалния си живот“, каза Борисов.

Борисов коментира и горещата тема със закъснелите доставки от ваксината на AstraZeneca.

Големите компании производители на ваксини трябва да спазват договорите с Европейската комисия, за да не поставят под риск ваксинационните планове на държавите членки, каза той, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Премиерът подчерта, че държавите членки на ЕС са се разплатили изключително коректно с фирмите производители, но независимо от това доставките не пристигат при договорените срокове и количества. Борисов ще постави остро темата за обсъждане на предстоящия Европейски съвет днес. 

Борисов настоя Европейската комисия да бъде стриктна и строга в спазването на договорени количества доставки с фирмите производители на ваксини.

„Правим всичко необходимо и се надявам Комисията да действа много по-твърдо, ако трябва – има и съд, и да ни се върнат парите за това, което сме инвестирали. Напомням на тези големи световни компании, че ние инвестирахме, за да произведат ваксините. И не е честно, ако някой им даде повече пари от ЕС, да им пращат повече ваксини. Това даже е недопустимо“, категоричен бе премиерът. Той подчерта, че твърдо подкрепя председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен във всичките й действия за осигуряване на договорените количества ваксини.

Борисов допълни, че държавата е в готовност да изпраща самолет за доставката на ваксините, тъй като по този начин ще бъдат спестени 1-2 дни от транспортирането им. „Със самолета ще изпратим най-добрите вирусолози, така че да спазим всички правила. А с това темпо това на ваксинация два спестени дни от доставката означават още 40 000 ваксинирани българи“, каза премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 1
neon7
преди 3 години
''откъде на къде някой ваксиниран е длъжен да стои с пещерните хора в едно блато''Нали затова си се ваксинирал(гарантирал;застраховал) да не те е страх като излизаш. Неваксинираните не ги мисли ... те "рискуват' !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
по темата за подвъпросът ... :))) ... ми никой не го грее кво става в нигерията със сняг , но няколко елемента държат да ни занимават постоянно с треторазрядната бензиноколонка ... не съм на ясно защо се отделя такова внимание на тази държава , освен че им се плаща на петоколонниците ала дядя вова затова ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
откъде на къде някой ваксиниран е длъжен да стои с пещерните хора в едно блато ... ?! седите си и си чакате резултатите от тестовете ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
Един Българин
преди 3 години
Именно и това е най-краткия път към загуба на изборите при 20% желаещи да се вкасинират. От къде на къде някой си с ваксина за грип ще има повече права от друг, който го е гризжа за живота и здравето му и най-малкото иска да мине време да се изтества с реални данни да се види от коя колко и какво странични ефекти има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 3 години
Ще трябва да си по-обстоятелствен с Вова-та. За него ***, орално, назално,....... са мъглявината Андромеда. Обясни му с думи прости, че когато отиде в руското посолство за да го ваксинират, всъщност ще го ......... Макар че не знам, да не тръгне всеки ден да се "ваксинира", ама то това си е личен избор. Все пак и за нас ще е отполза, ще проветри малко форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
V.At.
преди 3 години
Подвъпрос!Наистина ли толкова ви интересува какво става в Русия и какво прави Путин, че непрекъснато обсъжданията във форумите се свеждат до това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
V.At.
преди 3 години
"Зеления" паспорт е поредна разделителна линия. Но очевидно някои не правят разлика от футболен мач по телевизията и реалния живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
zelka007
преди 3 години
за кво ревеш са ... ?! нали в рассийското посолство ще раздават на русофилските *** ваксина спутник с модернизиран дизайн . вече няма да се инжектира , а ще се поставя като ректални свещички , четирикратно ... тъй и тъй седите по цел ден и лаете с/у БГ и ЕС по форумите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
България може да подкрепи идеята за зелен паспорт за ваксинираните в ЕС .Генке, я по-коректно!Колониалната администрация.. може да подкрепи идеята за зелен паспорт за ваксинираните в ЕС .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още