IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко е близо до рестарт глобалната търговия?

Индустрии като туризма ще се нуждаят от повече време, за да се възстановят, посочи Миклош Шмит, генерален директор на Cargotec Bulgaria

22:25 | 25.02.21 г.
Колко е близо до рестарт глобалната търговия?

Глобалната търговия вече е започнала да се възстановява. Това смята Миклош Шмит, генерален директор на Cargotec Bulgaria. По думите му тя няма алтернатива.

„Услугите бяха засегнати в по-голяма степен. Има индустрии, като пътуванията и туризма, които вероятно ще се нуждаят от повече време, за да се възстановят“, посочи гостът в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Лично аз мисля, че в момента изглежда сме напът към пълно възстановяване. По време на пандемията поръчките ни намаляха с 16% на годишна база, но продажбите и приходите спаднаха само с 11%. Нашата доходност и кешовите ни позиции останаха много силни, защото компанията успя да реагира бързо на кризата“, посочи гостът.

По думите на генералния директор на Cargotec Bulgaria положителен ефект е дало това, че веднага след началото на пандемията през март глобалната компанията е предприела някои много бързи решения и е приложила временни мерки за намаляване на разходите. „Приложихме определени мерки от април до август, което ни позволи да намалим с 10 млн. евро на месец разходите си“, каза той.

"Ние трябва да изместим фокуса си към по-нисковъглеродни материали и доставчици, трябва да продължим с автоматизацията, роботизацията и електрификацията на нашата оборудване, за да намалим въглеродните емисии", каза още гостът. 

„По време на пандемията забелязахме, че все повече наши клиенти са по-предпазливи и по-колебливи, особено когато става въпрос за големи инвестиции. Част от тези поръчки съответно се забавиха“, коментира Шмит. Като положителен той коментира отчетения ръст в търсенето на екологично оборудване за карго индустриите с 24% на годишна база.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още