IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните военни разходи са покорили нов рекорд през 2020 г.

Близо две трети от увеличението на харчовете за отбрана се дължат на САЩ, според данни на Международен институт за стратегически изследвания

18:37 | 25.02.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Военните разходи в световен мащаб са достигнали нов рекорд миналата година, въпреки пандемията от новия коронавирус и предизвиканата от нея тежка икономическа криза. Това се казва в публикувания днес годишен доклад на британския Международен институт за стратегически изследвания, предаде Франс прес.

През 2020 г. военните разходи са достигнали 1,830 трлн. долара, което е нарастване в реално изражение с 3,9 процента в сравнение с 2019 г., пише БТА.

Близо две трети от това увеличение се дължат на САЩ, които имат най-голям дял -  40,3 на сто (или 738 млрд. долара), от общите военни разходи, както и на Китай (10,6 процента или 193,3 млрд. долара).

Китай е двигател на повишаването на тези разходи в Азия (общо 25 процента), където общата тенденция остава възходяща, макар и с малко по-бавни темпове (+4,3 процента срещу +4,6 през 2019 г.).

Няколко държави са променили военния си бюджет, за да пренасочат средства към мерки срещу кризата или за подкрепа на икономиката. Редица други обаче просто са намалили или отложили увеличаването на планираните разходи вместо да ги съкратят, отбелязва авторитетният институт.

В доклада се подчертава засилването на китайския военен потенциал, особено на флота, във връзка с териториалните претенции на Пекин в Южнокитайско море.

В Европа военните разходи също се увеличават (+2 процента), по-специално с цел възпиране на Русия, смятана за нарастваща заплаха след анексията на Крим през 2014 г. Много страни от НАТО обаче все още са далеч от целта да започнат до 2024 г. да отделят 2 процента от своя брутен вътрешен продукт за военни цели.

Ангажиментът на ключови играчи като Франция, Великобритания, Германия и Италия да увеличават бюджета си за отбрана през 2021 г. и по-нататък дава сигнал за намерението им да избегнат съкращенията, последвали финансовата криза от 2007-2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Grosss
преди 3 години
Целият свят им е крив ,пречи им на глобалните интереси да крадат и цоцатбогатствата на планетата.Причините за войната и изтреблението на индиянските племена от 19 век ,че в техните територии са намерили големизлатни залежи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Близо две трети от увеличението на харчовете за отбрана се дължат на САЩ, според данни на Международен институт за стратегически изследванияЕе, Бидон-я нали се изока, че САЩ се завръща.Начиии, на недоволните бой и сръбска музика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
тия явно с извънземните се канят да воюват ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още