IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията и милиардите от ЕС стимулират дигитална революция в Гърция

Премиерът Кириакос Мицотакис си е поставил амбициозната цел да изпревари други страни със зелени и дигитални реформи

20:17 | 25.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Преди COVID-19 посещенията в осеяните с хартия офиси на службите по заетостта в Гърция бяха свързани с ужасяващи опашки и папки с документи, често за базови неща, които за по-малко от година са преминали онлайн, тъй като пандемията е променила стари административни практики, пише Ройтерс.

„Буквално за една нощ две трети от посещенията вече не бяха необходими“, коментира Спирос Протопсалтис, ръководител на Организацията за застраховки при заетост и безработица.

Препълнени с хиляди папки и сини регистрационни карти на организацията, разпилени на бюра и по пода, коридорите в сградата, където той говори, все още показват страховитото предизвикателство пред реформирането на обществените служби в Гърция.

Но консервативният премиер Кириакос Мицотакис казва, че е решен да използва пандемията, за да изпревари други страни със зелени и дигитални реформи, променящи всичко – от енергетиката до образованието.

Гърция дълго време изоставаше в дигитализацията, оставайки на дъното в класациите за дигитална икономика в Европейския съюз, но наложените промени от пандемията и милиардите евро от възстановителния фонд на ЕС може да ускорят промяната.

Около 6 млрд. евро, една пета от средствата на стойност 32 млрд. евро от възстановителния фонд на съюза, които ще получи Гърция, са заделени за прехода. Около 400 проекта – от оптични мрежи до засилване на кибер сигурността и подобряване на уменията, са очертани в „Библията за дигитална трансформация“ 2020-2025 г.

„Ако можем да направим всичко планирано за възстановяването, ще сме постигнали истинска трансформация“, коментира Мицотакис в интервю за Ройтерс.

Сходни обещания за трансформация обаче се чуваха и преди, а годините на закоравяла бюрокрация и дългова криза, която намали значително инвестициите, няма да бъдат заличени лесно.

Според доклад от 2019 г. на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) две трети от гърците смятат, че заслужават по-добро отношение от държавните служби, което за мнозина се изразява в отчайващи посещения на окаяни офиси, където папките може да изчезнат с години.

Държавните служби спряха да използват факс машини едва в началото на тази година. Високоскоростната интернет връзка не е даденост, а старите компютри, работещи със софтуер от 90-те години на миналия век, са нещо обичайно.

„Все още използваме химикали, за да пишем“, казва Димитрис, мениджър в държавния сектор, който смята да се пенсионира след 44 години служба. Той отказва да разкрие фамилията си, тъй като се опасява, че това може да усложни битката му да поиска пенсията си.

Калкулатор и хартия

„Има някои предварителни условия Гърция да направи скока, от който се нуждае, защото сега тя изостава по повечето показатели“, коментира Никос Метас, ръководител на Фондацията за икономически и индустриални изследвания.

Освен 5G инфраструктурата, реформирането на управлението на държавния сектор и образователните реформи за подобряване на дигиталните умения са жизненоважни. „Ако комбинираме всичко това, можем да имаме значителен положителен ефект върху ръста на БВП“, отбелязва Метас.

Натискът за реформиране на държавните служби нараства, докато няколко последователни правителства се борят с десетилетната дългова криза, и последваха инициативи като единна платформа за електронни услуги.

„Още преди пандемията 80 на сто от нашите служби бяха дигитални“, коментира Георгиос Пицилис, ръководител на Независимата служба за държавните приходи, който твърди, че иска да елиминира всички причини за ходене в данъчната служба.

„Пандемията, разбира се, беше ускорител“, коментира Пицилис в един от модернизираните офиси на службата в Атина, където видео разговорите до голяма степен са заменили посещенията на място.

В други области напредъкът е по-бавен.

За много хора, които искат да се пенсионират, процедурата включва дълги сесии с държавен служител с използването на лист и калкулатор, за да се определи как последователните реформи, най-малко 13 по време на финансовата криза, са се отразили на придобивките им след пенсионирането.

Много заявления се бавят с години, а целта 80% от системата да мине онлайн тази година изглежда амбициозна. „Получаването на пенсия в Гърция е кошмар“, казва Димитрис, който е пенсиониран държавен служител.

Но има и по-оптимистични знаци. Правителството отбелязва инвестиционни планове на компании като Microsoft и Amazon и макар че много възрастни хора не използват компютър, електронната рецепта, пусната по време на пандемията, се превръща в хит.

От 1500 регистрирани в началото й сега има около 1,6 млн. потребители и близо една четвърт от рецептите за лекарства се издават онлайн.

„Добрата страна на дигиталната трансформация е, че не се нуждаете непременно от много физически капитал. Имате нужда от човешки капитал и в това отношение можем да сме оптимисти, че Гърция ще се трансформира“, казва Ветас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още