IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията от повишаване на инфлацията отново натежаха върху европейските борси

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,4% в четвъртък

20:52 | 25.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в четвъртък със спад, след като повишаването на доходността по държавните облигации и волатилността на американските пазари неутрализираха оптимизма за възстановяване на икономиката на еврозоната, а слабите резултати на Standard Chartered и Anheuser-Busch също натежаха, предава Ройтерс.

Паневропейският индекс Stoxx 600 е надолу с 0,4%, след като се повиши с 0,5% по-рано през деня, като скокът на доходността по държавните облигации на страните от еврозоната и по американските държавни ценни книжа заради очаквания за повишаване на инфлацията, натежа върху големите сектори.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,11% и завърши деня на ниво от 6651,96 пункта. Германският DAX е надолу с 0,69% до равнище от 13 879,33 пункта, а френският CAC 40 отбеляза спад от 0,24% до равнище от 5783,89 пункта.

Нагласите за икономиката в еврозоната нараснаха повече от очакваното през февруари, подкрепени от повишаването на оптимизма в индустрията, услугите и сред потребителите, което засилва очакванията за инфлация, водещи до по-висока доходност по държавните облигации през последните седмици.

„Притесненията от ръст на инфлацията изглежда се засилват, ако се съди по неумолимия ход нагоре на кривата на американските държавни ценни книжа и новооткритата популярност на традиционни убежища срещу инфлация като суровините“, коментират анализатори от Rabobank.

„На този кръстопът аргументите за нова инфлация и особено страхът от инфлация, породена от ултра разхлабените парични и фискални политики, отекват ясно на пазарите“, допълват те.

Сектори като здравеопазването и комуналните услуги отбелязаха спад на фона на продължаващия натиск от покачването на доходността по държавните облигации.

Но сектори, свързани със суровините, бяха сред най-добре представилите се, подкрепени от ръста на цените на суровия петрол и на металите.

Стимулите от големите централни банки миналата година помагат на бенчмарка Stoxx 600 да нарасне с над 50% спрямо срива заради коронавируса през март 2020 г.

Макар че до момента европейският индекс се представя по-слабо от американския S&P 500, който достига рекордни върхове, фонд мениджъри очакват скокът на корпоративните печалби да тласне европейските борси до исторически върхове до края на 2021 г., сочи неотдавнашно допитване на Ройтерс.

На копоративния фронт книжата на Standard Chartered поевтиняха с 6,2%, след като компанията обяви спад на годишната си печалба.

Цената на акциите на Anheuser-Busch InBev, най-големия производител на бира в света, се понижи с 6,2%, въпреки че компанията обяви по-висока от очакванията тримесечна печалба, а книжата на Bayer поевтиняха с 6,4%, след като компанията съобщи, че основната й печалба през четвъртото тримесечие е спаднала заради конкуренцията на североамериканския земеделски пазар.

На върха на Stoxx 600 цената на акциите на компанията за стоманени тръби Tenaris скочи с 13,7%, след като тя обяви, че приходите й от продажби в края на миналата година са нараснали спрямо предходното тримесечие благодарение на повишаването на сондажната дейност.

Силно скъсените книжа на авиокомпанията Air France KLM поскъпнаха с близо 2%, като според трейдърите ръстовете са стимулирани от short squeeze.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още