IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕМФ: За изграждане на заместващи енергийни общности са нужни инвеститори

В стратегията за устойчиво енергийно развитие има нелогични решения и липсват политики, смятат от организацията

15:56 | 26.02.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Привличането на инвеститори е в основата на трансформацията към нискоемисионна енергетика, коментира по време на онлайн дискусия председателят на Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) Иван Хиновски. Няма и дума обаче за такава политика в Стратегията за устойчиво енергийно развитие на Република България до 2030 година, с хоризонт до 2050 година.

"Как ще строим ВЕИ и заместващи мощности без инвеститори?", коментира той и посочи, че не е възможна реализацията на идеята само с пари от европейските фондове.

Нуждата от заместващи мощности ще дойде след ангажимента на страната да затвори въглищните централи, които са съществен замърсител. Но същевременно няма яснота какво ще стане с въгледобива, посочи Хиновски.

Димитър Куюмджиев от БЕМФ отбеляза, че няма и опит за разнообразяване на дейността на мините - те просто добиват въглища и нищо повече. Същевременно обаче в други части по света се правят различни разработки като например водовъглищно гориво - въглищен прах и вода, което се изгаря в специални котли.

Има и българска разработка за подобен тип гориво, но има и голяма съпротива от топлоцентралите да използват експериментално това гориво.

На фона на заявките за въглеродна неутралност на българската икономика има идея за превръщането на големите централи в Маришкия басейн от въглищни в парогазови, но инвестицията за това е голяма, каза още Куюмджиев. Според него много по-изгодна ще бъде употребата на водовъглищното гориво, а така ще се запази и въгледобивът в страната.

България разполага с около 1,8 млрд. тона запаси от въглища, които могат да задоволят енергийните нужди на страната за срок от около 50 години.

По време на дискусията беше отбелязана и липсата на новите технологии - например в транспорта, за малките модулни реактори или за оползотворяването на битовите отпадъци.Хиновски отчете, че в момента се води много силна конкурентна борба по отношение на реакторите между САЩ и Китай и кой пръв ще представи лицензиран продукт.

Междувременно АЕЦ "Козлодуй" подписа договор за проучване на възможността за изграждане на модулни реактори с американската компания NuScale Power

За експерта е нелогично и предвиденото в Стратегията повишение на потреблението на електроенергия до 2050 година на фона на заявките за повишаването на енергийната ефективност на сградите.

Димитър Куюмджиев посочи някои пропуски в политиките по отношение на отоплението на сградите. Централното отопление правилно е посочено като спестяващо първична енергия, но не се отчитат някои особености, посочи той. Например това е добра система за големите градове, но за малките градове в страната по-добрият вариант е газификация, а подобна политика в плановете на правителството липсва.

Разходите на домакинствата могат да бъдат намалени с поставянето на покривите на колектори за топла вода. Това е особено подходящо за панелните блокове, които имат плоски покриви, уточни още Куюмджиев.

Не се използва напълно и потенциалът на водните ресурси. В плановете на правителството е включен проектът за изграждане на яз. Яденица, който е разширението на ПАВЕЦ Чаира, но например не се развива течението на Горна Арда и р. Дунав. България често предизвиква наводнения в съседните държави заради невъзможността да улови водния ресурс, каза още експертът.

Като цяло в стратегията за устойчиво енергийно развитие липсват ясни критерии за избора на проекти, за които ще се работи, липсва оценка на въздействието от реализацията им, има нелогични решения и липсват политики, категорични са от БЕМФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 3 години
България може да стане 100% нетен инвеститор на самата себе си, ако въведе Технологията Вертикална Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg .30 такива Ферми ще покрият изцяло нуждите от С-Неутрални Горива и ще осигурят абсолютна енергийна независимост на България от всякакви външни доставчици. Изграждането на допълнителни Ферми над тази бройка ще осигури стабилно развитие на иономиката и обществото ни.Ще се умножи многократно Брутния ни Вътрешен Продукт и България ще се нареди сред най-богатите страни в света, в рамките на десетина години. Програмата за Развитие на България, базирана на тази Технология, предвижда 2500 Евро Минимална Заплата, 1000 Евро Минимална Пенсия, плюс Бонуси, Ваучери, Помощи и Базов Доход за всички нуждаещи се, напълно безплатно Здравеопазване и Образование, безлихвени Кредити и Грантове за Бизнеси, Технологии, Иновации, нови модерни и зелени Промишлени и Жилищни Зони, Села, Градове, Инфраструктура, връщане на всички Емигранти плюс заселване на квалифицирани Чужденци и ръст на населението над 10 млн. към 2030 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
Това е положението когато "стратегиите" не се пишат от експерти, а от политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
абсолютно верно говори човекът ... липсва въобще дискусия за дизайна на пазара какъв ще бъде ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още