IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в България се подобрява за втори пореден месец

Ръст на показателя има в строителството и услугите, докато промишлеността и търговията на дребно остават приблизително на равнището си от януари

12:35 | 26.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Строителството и секторът на услугите са главните виновници за второто поредно месечно подобрение на бизнес климата в България.

През февруари 2021 г. индексът се подобрява с 1,8 пункта в сравнение с предходния месец. Данните от бизнес анкетата на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в петък, показват, че промишлеността и търговията на дребно остават приблизително на равнището си от януари.  Основният проблем във всички сектори остава несигурната икономическа среда, а на по-заден план остават недостатъчното търсене и липсата на кадри.

Припомняме, че през първия месец от текущата година имаше рязко повишение на показателя за бизнес климат с близо 7 пункта.  През ноември и декември имаше значително влошаване на стопанската конюнктура в страната. 

bk1 bk1

През февруари съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ остава приблизително на нивото си от предходния месец. Промишлените предприемачи са умерени в оценките си относно настоящата производствена активност, докато очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-благоприятни. Несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, ограничаващ развитието на бизнеса, посочен от 52,3% от предприятията. На заден план остават факторите „недостатъчно търсене от страната“, „други“ и „недостатъчно търсене от чужбина“. По отношение на продажните цени в промишлеността прогнозите на мениджърите са за леко повишение, въпреки че преобладаващата част от тях очакват те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

bk2 bk2

Бизнес климатът в строителството се увеличава с 3,6 пункта, което се дължи на подобрените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца са също по-оптимистични, което е съпроводено и с известни очаквания за допълнително наемане на персонал, става ясно от анкетата на НСИ. Основният проблем за дейността в сектора остава несигурната икономическа среда, следвана от недостига на работна сила. Същевременно последната анкета отчита нарастване на неблагоприятното въздействие на конкуренцията в бранша, която измества на четвърто място затрудненията, свързани с фактора „други“. Относно продажните цени анкетата регистрира известни очаквания за увеличение, макар по-голяма част от мениджърите да предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

bk3 bk3

При търговията на дребно показателят запазва приблизително януарското си равнище. Прогнозите на търговците на дребно както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-благоприятни. Несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното му влияние. На второ и трето място остават недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. По отношение на продажните цени немалка част от мениджърите не предвиждат промяна, макар да се увеличава делът на тези, които очакват повишение през следващите три месеца, става ясно от анкетата.

bk4 bk4

През февруари бизнес климата при услугите се покачва с 5,3 пункта в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко подобрена, като и очакванията за следващите три месеца остават оптимистични. Най-сериозните затруднения за дейността на предприятията остават несигурната икономическа среда, факторът „други“, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като анкетата отчита намаление на отрицателното въздействие на последния фактор. Относно продажните цени в сектора по-голяма част от мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

bk5 bk5

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
grainis
преди 3 години
България може да стане свой собствен 100% нетен инвеститор ако въведе технологията Вертикална Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg .По този начин ще умножи многократно Брутния си Вътрешен Продукт и ще се нареди сред най-богатите страни в Света в рамките на десетина години. Програмата за Развитие на България, базирана на тази Технология, предвижда разкриване на стотици нови бизнеси с хиляди нови работни места с 2500 Евро Минимална Заплата, 1000 Евро Минимална Пенсия, плюс бонуси, ваучери, помощи и базов доход за всички нуждаещи се, напълно безплатно здравеопазване и образование, безлихвени кредити и грантове за бизнеси и технологии, нови модерни промишлени зони, жилищни квартали, села, градове, инфраструктура, връщане на всички Емигранти плюс заселване на висококвалифицирани Чужденци, и ръст на населението до и над 10 млн. към 2030 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още