IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

16,3 млн. лв. на км ще струва отсечката от магистрала „Европа“ от София до Сливница

Атенцията "Пътна инфраструктура" обяви търга за строителството на последния участък от магистралата до границата със Сърбия

15:40 | 26.02.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: Агенция &quot;Пътна инфраструктура&quot;</em></p>

Илюстрация: Агенция "Пътна инфраструктура"

По 16,3 млн. на км с включено ДДС се очаква да струва строителството на отсечката на магистрала „Европа“ от Сливница до София, показват изчисления на Investor.bg, направени на базата на данните от обявлението за обществената поръчка.

Процедурата е обявена днес и публикувана в регистъра на обществените поръчки.

Участъкът с дължина 16,5 км се очаква да струва малко над 224,3 млн. лева без ДДС или малко под 270 млн. лева с ДДС, като не е разделен на обособени позиции и ще се строи изцяло.

Срокът за подаване на оферти е 8 април.

Този участък от магистралата между София и ГКПП Калотина ще минава по изцяло ново трасе. То започва при с. Храбърско, преминава северно от гр. Божурище, между селата Волуяк и Мрамор и се влива в Северната скоростна тангента на София.

Трасето ще бъде с габарит 27 м - две ленти за движение в посока и аварийна лента. В участъка ще има 10 големи съоръжения, от които седем подлеза, включително подлез на ж. п. линията София – Драгоман, два моста и един виадукт. Ще бъдат изградени и два пътни възела – за Костинброд и Волуяк, както и за Мрамор. Пътна връзка ще има и при Храбърско, за второкласния път София – Сливница.

Но за тази отсечка от магистрала „Европа“ на практика не е осигурено финансиране. Предстои да бъде предложено прехвърляне на средства от настоящата програма за транспорт и транспортна инфраструктура (до 2020 г., като по правилото n+2 средства могат да се усвояват до края на 2022 г.). Срокът за строителство обаче е малко над 2 г., т.е. ако поръчката приключи до края на годината, отсечката може да е готова към края на 2023 г. За да се строи с пари от тази оперативна програма, проектът ще трябва да се фазира, или да се търсят варианти за бюджетно финансиране. 

Агенцията „Пътна инфраструктура“ припомня, че в момента се изгражда отсечката от магистралата от Драгоман до границата със Сърбия. Участъкът е с дължина 14,5 км и следва съществуващия път. Финансирането е осигурено от Механизма "Свързана Европа".

Готов и пуснат в движение е 17-км участък Драгоман – Сливница. Той също следва съществуващия път, като е изградено едно изцяло ново платно, а старото е реконструирано до магистрален габарит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още