IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в промишлеността продължават плавно да растат

Ръстът на цените на международния пазар е по-рязък спрямо този на вътрешния пазар, показват данните на НСИ за януари

15:15 | 26.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Общият индекс на цените на производител през януари 2021 година се увеличава с 1,8% в сравнение с предходния месец, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Годишното изменение е от 0,7%.

Индексите на цените на производителите измерват месечното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани от българските предприятия и продадени на вътрешния пазар или директно изнесени на международния пазар, сочи методологията на НСИ. Цената на производител е цената "на вратата" на предприятието и включва всички отстъпки и други намаления, но без акцизи и ДДС.

НСИ НСИ

Източник: НСИ

Данните на статистиката показват, че през първия месец на годината има повишение на месечна база на цените в преработвателната промишленост - от 1,8%, добивната промишленост (1,7%) и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (1,6 на сто).

Ръст на цените на производител се наблюдава при производството на основни метали - с 9,4 на сто. В същото време НСИ отчита намаление на цените при производството на текстил (без облекло) с 0,7%, както и при производството на превозни средства (без автомобили) - с 0,4%.

Спрямо януари 2020 година по-високи са цените в добивната промишленост (с 11,5%), както и при производството и разпреледелението на електрическа и топлоенергия и газ (с 1,3%). На годишна база ръстът при производството на основни метали е от почти 20 на сто. По-съществено е увеличението и по отношение на производството на хранителни продукти - с 3%.

Индекс на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар увеличава с 0,9% на месечна база и с 0,1% на годишна. 

Спрямо януари 2020 година увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 8,4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,6%. Намаление се наблюдава в преработващата промишленост - с 0,8%.

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар се увеличава с 3,1% спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2020 година увеличението е с 1,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още