IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo и Geely ще използват спътници за своите автономни превозни средства

Китайският концерн инвестира 326 млн. долара в новата фабрика, която ще произвежда по около 500 спътника годишно

10:40 | 27.02.21 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Шведският автомобилен производител Volvo и неговата компания-майка Geely планират изстрелването на множество орбитални спътници, които трябва да направят възможно автономното управление на техните модели. Китайският концерн получи разрешително от Пекин да започне производството на сателитите в новия си завод в Тайчжоу, съобщава Automedia. 

Компанията на предприемача Ли Шуфу инвестира 326 млн. долара в новата фабрика, която по план трябва да започне работа още през октомври тази година. Предвижда се производството на около 500 спътника годишно. Някои от тях ще се продават, но основната част ще се използват от самата Geely за установяване на комуникации между автомобилите ѝ с цел задействане на пълен автопилот.

Geely, която освен Volvo притежава и британския производител на спортни автомобили Lotus, марката Lynk & Co, както и сериозен дял в германския производител Daimler AG, вече разполага с два прототипа, които ще изстреля през пролетта с демонстрационна цел.

Космическите планове на Geely са и следствие от новата политика на китайското партийно ръководство, което обяви изграждането на "спътникова интернет инфраструктура" за един от приоритетите си. Освен Geely, подобни проекти развиват и държавните авиационни гиганти CASC и CASIC.

Някои международни експерти вече изказаха опасение, че проектът за сателитен 5G интернет е и средство на китайското правителство да затегне следенето на своите граждани и да въведе окончателно в действие нашумялата "система за социален рейтинг", при която всеки индивид ще получава или губи точки в зависимост от поведението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още