IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Robinhood може да осъществи своето IPO през март

Компанията води преговори със застрахователи за евентуално листване през следващите няколко седмици, споделят източници

13:23 | 27.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американската платформа за търговия с акции Robinhood Markets Inc. планира да осъществи своето първично публично предлагане (IPO) още през март, съобщава Bloomberg, цитирайки запознати с темата източници.

През последната седмица компанията е провела разговори със застрахователи за листване в рамките на следващите няколко седмици, като все още не е взето окончателно решение за това, споделят източниците, пожелали да запазят анонимност. 

Robinhood, която набра допълнителни 460 млн. долара в рамките на финансиране от серия G, увеличавайки оценката си до 11,7 млрд. долара, се стреми да привлече нова демографска група - т. нар. милениали (всички, родени между 80-те и 90-те години на XX век) и поколението Z (хора, родени между 1996 г. и 2009 г.).  

Платформата има 13 милиона акаунта, като позволява търговия с опции, злато и криптовалути, както и с акции и с фондове.

В края на януари компанията набра над 1 млрд. долара от съществуващите си инвеститори, като идеята на финансирането е да помогне на Robinhood да отговори на нарастващите изисквания към кешовите си наличности заради изненадващата търговия с акции на GameStop Corp. и други актуални акции.

За първи път компанията обяви, че планира IPO през 2020 г., след като ограниченията, свързани с коронавируса, стимулираха търговията с акции на дребно.

Robinhood се сблъска със значително нарастване на обема на търговията с малък брой акции, което накара клиринговите къщи, които помагат за обработката и уреждането на сделките, да поискат от тях повече пари за покриване на трансакциите. За да помогне за справянето с тези изисквания, Robinhood набра нов капитал. Стартъпът също така трябваше да намали своите кредитни линии.

В средата на февруари Конгресът на САЩ привика съоснователя и главен изпълнителен директор на компанията Влад Тенев във връзка с спирането на търговията с акциите на компанията за видеоигри GameStop през януари.

От Robinhood посочват, че дружеството води преговори с американския регулаторен орган за финансовата индустрия във връзка с прекъсванията на приложението от март 2020 г. и търговията с опции.

Robinhood Financial заяви в петък, че води преговори с Регулаторния орган на финансовата индустрия за уреждане на разследване във връзка с прекъсванията на приложенията от март 2020 г. и търговията с опции.

Компанията обмисля да продаде част от своите акции по време на своето IPO директно на потребителите си. Подобен ход би бил поразителен, тъй като инвеститорите на дребно обикновено не могат да купуват акции по време на листване. Вместо това те трябва да инвестират в първия ден на търговия, когато цената на акциите може да нарасне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още