IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е пътят за привличане на повече инвеститори и капитал в България?

Дългосрочният просперитет на страната ще идва от индустрии, които са свързани с мехатроника, с производство на автомобилни компоненти

13:51 | 28.02.21 г. 12
Кой е пътят за привличане на повече инвеститори и капитал в България?

За да привличаме повече инвеститори и повече капитал в България, трябва да се подобрят определени политики у нас. Това е мнението на Георги Стоев, макроикономист, управител на „Тракия Тех“.

"Дългосрочният просперитет на страна като България ще идва от индустрии, които са свързани с мехатроника, с производство на автомобилни компоненти и технологични индустрии", посочи гостът в предаването “Клуб Investor” по Bloomberg TV Bulgaria.

От доверието на инвеститорите зависи колко дълго ще останат в страната. "Трябва доверие в средата", смята той.

"Най-неотложните реформи, които трябва да се направят в България са свързани с тежката регулация върху пазара на труда, тъй като процесът по освобождаване на работна ръка затруднява повторното наемане, както и възможностите да се внася труд от чужбина. 

По думите на Стоев България трябва да стане гостоприемна страна за украинци, молдовци, македонци, грузинци и др. - хора, които искат да работят и живеят тук. 

„Успешните индустриални паркове в България се развиха със спонтанна частна инициатива през поледените 20 години, правителството хареса този успех и иска да го копира в по-слабо развити региони и със законодателството за индустриалните паркове да сложи рамката на едно бъдещо държавно финансиране“, каза Стоев. 

„Чуждестранните инвеститори не инвестират в процесни производства, защото разходите са много големи и не е толкова ефективно да се аутсорасват или офшорват такива производства. Трябва да се помисли за сектори, в които работните места носят по-голяма добавена стойност и да се работи за повишаването на доверието на инвеститорите в средата“, обобщи Стоев.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
инвестиции след като се напълни Белене със сегашната "политическа класа " !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
Веск
преди 3 години
Какви инвеститори? Корупция, рекет. Току подгонят някой богат дето е давал, давал , ама алчността им безкрайна на гербаджии и на човеко му писнало. ТА някои тук се хвалят с някакъв износ, някакъв измислен БВП и т.н. Все по-последни сме. Икономическият ни растеж е смешен, а инфлацията въобще не се отчита правилно и директно инфлация се брои за ик. ръст. Толкова сме напреднали, че днес се купуват толкова нови коли колкото и при Станишев, а демографски всяка година ставаме по-зле. Докато не започне да расте раждаемостта всичко е уйдурми на управляващите. Изнески сме 50 милиарда, ама сме внесли затериали и заготовки за 40 примерно, а труда смешен процент. Ограбени сме за десетилетия напред откъм концесии. Разчитаме много на туризъм и услуги, а бедността и социалното разслоение растарт. Инвестции - само след смяна на модела и властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 3 години
Що си пишеш с бот?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
7 много си прав. 8- недей така, колкото и да е пресилено, има и доза истина. Друг е въпросът, че това става въпреки, а не заради.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
ае *** е метни от някой мост.... малоуумник !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
kane
преди 3 години
...мога да добавя, че от нетен инвеститор в България за 15 години узрях. И ниската доходност българска ме накара да спра да влагам парите си у нас. И сега изпитвам трудности да си взема инвестираните капитали обратно в размер равен на инвестирания.Парите идват или отиват някъде с надеждата да се увеличават. Моите пари идваха и нас със същата надежда, но не се увеличиха или се увеличиха много бавно и слабо. Това ме накара да спра да гледам на България като на място за моите пари. Мисля че същото се случва и с останалите капитали. Южняците не обичат да работят много. Това е проблем на всякъде, не само на наяата страна. Същото е характерно сякаш и за православните сравнявани с католиците, в Полша нпример или другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Прав е човека.И да добавя - да няма корупция, шуробаджинащина, т.е. изравнени условия за всички, както и законост за всеки по един същ начин. Да няма неравномерна държавна подкрепа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 9
grainis
преди 3 години
Благодарение на тая мутра имаш рекордните за цялата история на България БВП - 120 млрд., Бюджет - 45 млрд., Експорт - 55 млрд., Депозити -70 млрд., Фондове - 60 млрд., Резерв - 50 млрд., най-нисък дълг в ЕС и рекордно висок кредитен рейтинг, грандиозно строителство, и небивало уважение към страната и нейния Премиер. Дай Боже всекиму такава мутра.За ПрезиЛдента не говорим - него го уважава само чистачката щото е глуха и не може да му чува глупостите.Имаш ли представа, че България има пълната възможност и може преспокойно да изтегли ей-сега един кредит от 100 милиарда и да си направи заплатите и пенсиите по-високи от гръцките например ? И знаеш ли защо не го прави ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
grainis
преди 3 години
България може да стане 100% Нетен Инвеститор на самата себе си, ако въведе технологията Вертикална Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg .По този начин ще умножи многократно Брутния си Вътрешен Продукт и ще се нареди сред най-богатите страни в света в рамките на десетина години. Забравяме тотално за глад, мизерия, болести, смърт, демографска криза, корупция, престъпления и малцинствени проблеми.Програмата за Развитие на България, базирана на тази Технология, предвижда 2500 Евро Минимална Заплата, 1000 Евро Минимална Пенсия, плюс Бонуси, Ваучери, Помощи и Базов Доход за всички нуждаещи се, напълно безплатно Здравеопазване, Образование, Квалификация, безлихвени Кредити и Грантове за Бизнеси, Технологии, Иновации, нови модерни, чисти и зелени Промишлени и Жилищни Зони, Села, Градове, Инфраструктура, връщане на всички Емигранти плюс заселване на квалифицирани Чужденци и ръст на населението над 10 млн. към 2030 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
redcretin
преди 3 години
*** не бе :) По думите на Стоев България трябва да стане гостоприемна страна за украинци, молдовци, македонци, грузинци и др. - хора, които искат да работят и живеят тук. - за българи определено няма място хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още