IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Бобева: Рамката на Плана за възстановяване и устойчивост е нереалистична

Превръщаме дебата за структурните реформи в състезание за пари, каза бившият вицепремиер

15:46 | 28.02.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Рамката на Плана за възстановяване и устойчивост е нереалистична и това го прави неосъществим. Това каза по БНР икономистът проф. Даниела Бобева.

„Дебатът за икономиката не е в този план. Ако някой си въобразява, че ще разпределя някакви пари и ще се радва, това не е така, защото цената на тези пари трябва добре да се оцени“, каза в предаването „Неделя 150“ Бобева. 

По думите й добрата новина са парите, които страната получава. „Никой не казва лошата новина - какво ще ни струва това, какви реформи трябва да направим, от какво да се лишим... превръщаме дебата за структурните реформи в състезание за пари“, посочи икономистът.

Даниела Бобева  коментира, че е разтревожена от икономическата прогноза на Европейската комисия за България за тази година. „ЕК счита, че капацитетът ни да се справим икономически е много слаб. Икономическата политика трябва да направи чудеса от храброст да опровергае тази прогноза“, смята тя.

Минимумът ни на растеж трябва да е 3,5-4%. Ако се сравним с Румъния, те за 10 години са се вдигнали с 20%, а ние с 9% спрямо средния БВП за ЕС, отбеляза още бившият визепремиер.

По думите на Бобева имаме фундаментален проблем с разбирането накъде върви Европа и ние накъде вървим.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 3 години
тая не е никой... *** го кажи на мутрата докато му го лигавиш ! В Тази държава той е цар !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 8
grainis
преди 3 години
Бобева, не ви знам плановете, но България може да стане 100% нетен инвеститор на самата себе си, ако въведе технологията Вертикална Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg .По този начин ще умножи многократно Брутния си Вътрешен Продукт и ще се нареди сред най-богатите страни в света в рамките на десетина години. Забравяме тотално за глад, мизерия, болести, смърт, демографска криза, престъпления и малцинствени проблеми.Програмата за Развитие на България, базирана на тази Технология, предвижда 2500 Евро Минимална Заплата, 1000 Евро Минимална Пенсия, плюс Бонуси, Ваучери, Помощи и Базов Доход за всички нуждаещи се, напълно безплатно Здравеопазване и образование, безлихвени кредити и Грантове за Бизнеси, Технологии, Иновации, нови модерни и зелени Промишлени и Жилищни Зони, Села, Градове, Инфраструктура, връщане на всички Емигранти плюс заселване на квалифицирани Чужденци и ръст на населението над 10 млн. към 2030 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още