IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелов: Може да имунизираме 70% от населението до юли при налични вакасини

Водят се преговори за ваксини назаем, за да не се прекъсва имунизацията, когато доставките на производителите се бавят

12:02 | 01.03.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ако имаме достатъчно ваксини, може да имунизираме 70% от населението в България до края на юни. Това каза по bTV министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Ако има налични ваксини, месечно ще могат да се поставят от 500 до 600 хил. дози. Не спираме да търсим ваксини, водим различни разговори на ниво ЕС, като целта ни е да изтеглим снабдяването напред във времето. Именно затова сме поискали дози назаем от Франция, Гърция и Германия", обясни министърът.

Вчера вечерта стана ясно, че страната ни води преговори за ваксини от Франция и Германия. Те ще бъдат взети назаем, а целта е да не се прекъсва имунизацията, когато доставките на производителите се бавят.

"Целта е ваксините, които е предвидено да получим от общоевропейската поръчка през третото и четвърто тримесечие, да ги изтеглим за второто тримесечие. Така до края на юни може да ваксинираме 70% от хората, което е нужното за постигане на колективен имунитет", каза Костадин Ангелов. 

По думите му от ноември досега хората в България, които искат да се ваксинират, са с 12% повече.

Здравният министър обяви, че предпочита да има опашки пред ваксинационните центрове, отколкото хората да чакат за линейки или за да бъдат приети в болница. Според него хаос няма, въпреки че се говори за такъв.

Опашки от напразно чакащи пред болниците вчера е имало, защото болниците не са обявили кога ще има коридори. "Ако доставките бяха редовни, нещата щяха да вървят по план", посочи Ангелов.

Здравният министър коментира и разхлабването на противоепидемичните мерки у нас, напомняйки, че в държави с твърд локдаун не са постигнати очакваните резултати. Според него това се дължи на факта, че хората не са били склонни да спазват мерките.

„Те трябва да бъдат толкова меки и толкова твърди, че хората да са готови да ги спазват. Вървяхме по ръба на бръснача, но в България постигнахме това, което други държави не успяха“, коментира Костадин Ангелов. Той обяви, че в системата на здравеопазването може да поеме натиска – и с хора, и с лекарства и апаратура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
vzhekoff
преди 3 години
Да, и така може да се каже :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 3 години
що бре? новината си е истинска, тоя наистина лъже :) Все пак е от хунтата на мутрата, а там са доказани некадърници и лъжци ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
Фалшива новина !Дори при 500К дози на месец ще ваксинирате (при това наполовина) едва 2 млн. души за 4 месеца. Ако това е 70% от населението, то трябва да сме общо 2.85 млн. души.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Invcom
преди 3 години
И при наличие на 70% желаещи да се ваксинират :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още