IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никола Саркози получи ефективна присъда от 3 г. за корупция

Бившият президент на Франция ще бъде обвиняем и по друго дело, свързано с предизентската му кампания от 2012 г., когато изгуби изборите

18:30 | 01.03.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бившият президент на Франция Никола Саркози и двама негови сътрудници получават ефективни присъди заради корупция, предава ВВС.

Саркози е осъден на три години затвор, след като е признат за виновен в опит за подкупване на магистрата Жилбер Азибер, като му е предложил престижен пост в Монако в замяна на информация за криминално разследване за неговата партия.

Самият Азибер и бившият адвокат на Саркози Тиери Херцог получават същите присъди.

Саркози може да изтърпи и домашен арест за същия период, като ще му бъде сложено специално електронно устройство.

Очаква се той да обжалва решението.

Присъдата е правен прецедент за следвоенна Франция. Единствено предшественикът му Жак Ширак получи двугодишна условна присъда през 2011 г. за това, че е уредил фалшиви работни места в кметството на Париж за политически съюзници, когато е бил кмет на Париж. Ширак почина през 2019 г.

Прокурорите пледираха за 4-годишна присъда, половината от която можеше да бъде отложена.

Делото се съсредоточи върху разговори между Азибер и Херцог, записани от следователи, разследвали това, че Саркози е получил незаконни плащания от наследницата на L'Oreal Лилиан Бетенкур за президентската му кампания през 2007 г.

Саркози ще бъде обвиняем и по друго дело, свързано с т.нар. афера Бигмалион. Той е обвинен, че измамно е похарчил повече пари по време на президентската си кампания през 2012 г., когато не спечели изборите.

Въпреки делата срещу той остава популярен в десните кръгове и името му дори доскоро се спрягаше за кандидат на следващите президентски избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
айде да се хващат на хорото и Блеър , Меркел , Юнкер , дер *** ... Байгън ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още