IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова система за етикиране на електрически коли в Европа влиза в сила от март

Етикетите трябва да помогнат на потребителите да изберат по-добре опцията за гориво или зареждане за съответното превозно средство

10:27 | 03.03.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Чисто нов хармонизиран комплект етикети за електрически превозни средства и зарядни станции ще влезе в употреба в цяла Европа от 20 март тази година, в съответствие с изискванията на Директивата на Европейския съюз (ЕС) за внедряване на инфраструктура за алтернативни горива, съобщава Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) на своя сайт.

Етикетите, които ще се появят на зарядните станции, ще бъдат поставяни и върху всички нови електрически автомобили, микробуси, камиони, автобуси, мотопеди, мотоциклети, триколесни и четириколесни превозни средства „по ясен и видим начин“.

Целта е да се помогне на потребителите да идентифицират местата за зареждане на електромобили, посочват от АСЕА.

Европейското законодателство изисква етикетите само за новите превозни средства, пуснати на пазара за първи път или регистрирани от 20 март 2021 г. Производителите на превозни средства не препоръчват поставянето на етикетите на по-стари превозни средства.

етикети етикети

За да подпомогнат както потребителите, така и операторите на зарядни станции да разберат тези нови етикети, коалиция от европейски производители на превозни средства, оператори на зарядна инфраструктура и електроенергийната индустрия публикуваха информационни брошури. Тези брошури във формат Въпроси и отговори обясняват целта на етикетите, техния дизайн и в кои превозни средства ще бъдат засегнати.

Според информацията, поместена на брошурите, етикетите ще се поставят на новопроизведени превозни средства в близост до всяко място за зареждане и на всеки щепсел; на отделните кабели за зареждане; в ръководството на собственика на превозното средство или в електронния наръчник; на станции за зареждане на електромобили в непосредствена близост до изходящия контакт или до мястото за съхранение на съединителния кабел на превозното средство; също така и при автомобилните дилъри.

етикети2 етикети2

Новите етикети ще бъдат въведени във всички 27 страни членки на ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Северна Македония, Сърбия, Швейцария и Турция.

Великобритания трябва да реши начина, по който правилата на ЕС ще се прилагат след Brexit, но на новопроизведените превозни средства ще бъдат поставяни етикетите на производствената линия, така че превозните средства, които влизат на пазара на Обединеното кралство, ще имат етикетите.

Брошурите вече са достъпни онлайн на www.fuel-identifiers.eu, заедно с информация за хармонизираните етикети за гориво за двигатели с вътрешно горене, въведени през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
Hahoto2
преди 3 години
Кухилайндий, другата седмица, като дойда в Софето, се надявам да ме повозиш на електричката и да не забравиш да и лепнеш етикета. Инак я на моята краставица съм и сложил етикет отдавна, да беше женска електричка, щях да те заредя подобаващо! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 3 години
и това трябва да е зле ... така ли ? ... или плачеш за права краставиц? Не мога да те разбера! По някога съвецките кратуни сте странно обли ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Hahoto2
преди 3 години
ЕС изобщо е цар на етикетите.... и правите краставици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още