IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апел до ЕС: Да направим Европа дигитално по-независима

Правителствените ръководителки на Германия, Естония, Дания и Финландия призовават за офанзива за укрепване на цифровия суверенитет

08:13 | 02.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Това е сигнал за пробуждане от най-висшата степен - и е насочен към континент, който се тревожи за бъдещата си жизнеспособност: В съвместно обръщение с правителствените ръководители на Естония, Дания и Финландия в Handelsblatt канцлерът на Германия Ангела Меркел призовава за офанзива за укрепване на цифровия суверенитет на ЕС.

„Създаването на цифрова стойност и цифровите иновации се извършват в значителна степен извън Европа“, пишат Меркел и нейните колеги, всички до една жени, в писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Зависимостите и слабостите в европейските цифрови възможности, умения и технологии“ стават все по-очевидни.

С апела си четирите правителствени ръководителки възнамеряват да подкрепят усилията на шефа на Европейската комисия за отстраняване на европейския дигитален дефицит. Ето защо Меркел, естонката Кая Калас, финландката Сана Марин и датчанката Мете Фредериксен предлагат да представят „план за действие за повече цифров суверенитет“ и да използват фонда за възстановяване от коронакризата в подкрепа на проекти на бъдещето.

Правителствените ръководители виждат необходимост от действия в областта на изкуствения интелект и квантовите изчисления, облачните предложения и новите мрежови технологии. Същевременно те изрично подкрепят плана на ЕК за по-тясно регулиране на големите оператори на платформи като Facebook, Google и Amazon.

За тази цел ЕС възнамерява да приеме два закона: Закон за цифровите услуги и Закон за цифровите пазари. Фон дер Лайен обяви и „цифрово десетилетие“, за да се навакса изоставането на Европа. Шефът на ЕК възнамерява  да представи подробности този месец.

Независимо дали става дума за видеоконференции, офис софтуер или чипове: пандемията показа колко силно европейската икономика зависи от външни доставчици на IT. Преди всичко от технологичните гиганти в САЩ, но все повече и от китайските компании.

От гледна точка на Меркел и нейните съавтори вече няма време за губене. Те предупреждават, че „стратегическите слабости или зависимостите с висок риск“ могат да доведат до „проблеми с доставките и рискове за киберсигурността“.

Меркел, Калас, Марин и Фредериксен не искат призивът им да се разбира като разграничаване от новото правителство на САЩ. Напротив. Европа трябвало да развие своите технологични умения „заедно с демократични партньори по света и на основата на силни трансатлантически отношения“. Това може да се разбира и като предложение към новия президент на САЩ Джо Байдън, който планира да създаде съюз от демократични държави, за да се противопостави на авторитарните режими, особено в технологичния сектор.

В същото време обаче европейските правителствени ръководителки се противопоставят на технологичния протекционизъм - и така подчертават разликата на подхода им с този в САЩ. „За нас цифровият суверенитет означава изграждане на нашите силни страни и намаляване на стратегическите ни слабости, като не изключваме други или действаме по протекционистки начин“. В частност Меркел многократно е предупреждавала да не отделят твърде много в технологично отношение европейската и китайската икономика. Тя упорито се противопоставя на настояването на САЩ за цялостно изключване на китайския доставчик на мрежово оборудване Huawei от новата германска 5G.

Откакто Байдън влезе в Белия дом, интересът в Берлин и Брюксел към технологично-политическото сътрудничество със САЩ нарасна. Федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер също засегна темата в понеделник на събитие в двореца Белвю. Той заговори за „сближаване на дискусиите“ за опитомяването на технологичния сектор в САЩ и Европа. Американците, подчертава Щайнмайер, сега също признават опасностите от необузданите данни и капитализма за наблюдение.

Факт, на който се позовават и Меркел и нейните колежки. „В дигиталната ера основните демократични ценности са под значителен натиск в световен мащаб“, пишат те. Сега Щайнмайер обаче вижда „историческата възможност“ за противопоставяне на на модела на „дигиталната диктатура“ - откровен намек за Китай - с „демократична алтернатива“.

Вашингтон би се радвал да чуе това. Новата администрация на САЩ ухажва европейците и иска да ги привлече към съвместни технологично-политически инициативи. Остава обаче съмнително дали трансатлантическият технически консенсус всъщност е възможен. Във всеки случай САЩ гледат с известно подозрение на това, че европейците бързат да регулират технологичната индустрия.

Последна актуализация: 03:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
дигиталната диктатура - откровен намек за Китай - с демократична алтернативаidiots.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
С много социализъм и бюрокрация това е резултата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още