IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 20% растат изтеглените опасни нехранителни стоки в ЕС през 2020 г.

Най-много са действията по повод опасни играчки на европейския пазар, показват данни на Safety Gate

17:45 | 02.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През 2020 година има ръст на изтеглените опасни нехранителни стоки от европейския пазар, сочи доклад на Европейската комисия (ЕК) по данни от Safety Gate, система за бърз обмен на информация.

В системата участват 31 държави - членовете на ЕС, както и Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Великобритания. През миналата година те са обменили 2235 сигнала за опасни продукти, като последвалите отговори (изтегляне на опасни продукти) са 5377, или с 20% повече от 2019 година.

През миналата година България е подала 40 сигнала за опасни продукти на пазара, от които са последвали 470 действия по изтегляне на продукти, става ясно от доклада на Комисията. Най-много сигнали има от Германия - 430, която е и най-големият европейски пазар. Последвалите действия обаче са само 85.

9% от всички сигнали в Safety Gate са за продукти, свързани с борбата с пандемията от коронавируса. Основно става въпрос за некачествени маски и дезинфектанти, съдържащи токсични вещества (метанол вместо етанол), както и с дефектни ултравиолетови дезинфектанти.

Най-много обаче са действията по изтегляне на опасни играчки от европейския пазар - 27% от всички. Следват автомобили (21%) и електрически уреди и оборудване (10%).

Като цяло най-често са подавани сигнали за проблеми със стоки, които могат да причинят наранявания, съдържание на забранени химически елементи и водещи до риск от задавяне при децата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още