IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отличиха най-добрите студенти в България за изминалата година

187 кандидати се бориха в 14 категории

15:04 | 02.03.21 г.
Отличиха най-добрите студенти в България за изминалата година

Най-добрите студенти в България за 2020 г. година бяха отличени по време на 14-ото издание на церемонията „Студент на годината”, организирана от Националното представителство на студентските съвети (НПСС). Церемонията се проведе на 1 март, 187 кандидати се бориха за приза, учреден през 2006 г.

Конкурсът има мисията да популяризира постиженията на българските студенти пред българската общественост, удостоявайки студенти от всички области на висшето образование. Жури в състав от водещи експерти от всички области на образованието са определили призьорите в 14 категории, които имат доказани постижения в научната, културната, спортната и други дейности, свързани с образователния процес на национално и международно ниво.

Единодушното мнение на журито е, че в страната има изключително кадърни, можещи и знаещи кадри, с които трябва да се гордеем. Това обясни е ефира на Bloomberg TV Bulgaria Лидия Даскалова, замeстинк-председател на Националното представителство на студентските съвети. 

„Имахме отличени хора в категорията Здравеопазване, в която освен всичко друго, студентите имаха и спортни постижения. Личи си, когато един човек си поставя ясни цели в живота и не си губи времето, а напротив – инвестира в себе си по най-добрия начин“, заяви тя.

По думите ѝ масово студентите владеят много езици и няма човек от тези среди, който да говори само английски език.

Даскалова акцентира, че е много важно държавната политика да бъде насочена към това младите хора да останат в страната.

„Вероятно това може да се случи чрез стипендии, чрез осигуряване на работни места, чрез допълнителни поощрения и платени от държавата стажове“, обясни тя.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева връчи награди на най-добрите чуждестранни студенти в рамките на конкурса.  Здравният министър Костадин Ангелов пък връчи призът в категория здравеопазване. В категория Педагогически науки наградата даде столичният кмет Йорданка Фандъкова. Победителят в направление

„Отбраната и сигурност” пък получи и специален плакет на Министерство на отбраната. Гоялмата награда „Студент на годината“  връчи образователният министър Красимир Вълчев, който е и патрон на конкурса.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още