IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган се опитва да изчисти имиджа си с обещания за повече права и свободи

Спорет критици планът на правителството за повече защита не се ангажира с някои от основните проблеми в страната

08:46 | 03.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган заяви във вторник, че неговото правителство иска да подсили правата за справедлив процес и свобода на изразяване в страната в рамките на нова план за действие. Според критиците му обаче програмата не успява да ангажира реалните притеснения за ерозията при спазването на човешките права.

Част от дълго обещаваните мерки за законови и икономически реформи, планът също така трябва да подобри и съдебната система и да зададе първите стъпки към нова конституция, каза още той, цитиран от Ройтерс.

Според Ердоган, който от години е обвиняван заради все по-авторитарното си управление, никой не трябва да бъде лишаван от свободи заради мислите си.

В изказването си обаче държавният глава даде малко конкретика и вместо това изброи принципи за подобряване на съдебната система в области от национализацията на земи и делата срещу непълнолетни до ускоряване на съдебни процеси и условия за бизнес.

По думите на държавния глава правителството преразглежда обвинения за престъпления, свързани с медиите и интернет. Турция редовно е посочвана от правозащитни организации като една от водещите държави по арестувани журналисти в света.

„Подобряването на свободата на изразяване, организирания и религия… е целта, по която досега сме работили най-много“, каза Ердоган пред министри и други правителствени служители в президентския си дворец в Анкара.

„Няма да поливаме всяко цвете, което видим. Да поливаме цвете с наведена тичинка означава справедливост, поливането на трън е жестокост“, каза той, намеквайки, че действията на властите трябва да бъдат селективни, за да се гарантира, че истинските престъпници няма да се измъкнат от правосъдието.

По думите на Ема Синклер-Уеб, директор за Турция на Human Rights Watch, планът не засяга въпросите за арбитражните задържания, преследванията и присъдите без доказателства в Турция.

„Това е държава, където десетки хиляди души са арестувани за тероризъм, без изобщо да трябва да бъдат задържани или да бъдат преследвани“, каза тя. Въпроси като „грубата злоупотреба“ със законите срещу тероризма трябва да бъдат решени, посочва още тя.

„Това да се казва, че съдът ще е по-независим не го прави по-независим“, допълва тя.

Досега Турция пренебрегва решенията на Европейския съд по човешките права за незабавното освобождаване на бизнесмена и филантроп Осман кавала, арестуван преди повече от три години без присъда, както и на политическия лидер на прокюрдската Народна демократична партия Селяхатин Демирташ.

Във вторник Ердоган заяви още, че ще бъде сформирана комисия, която ще следи за спазването на човешките права в затворите, а всяка година ще се публикува доклад за прилагането на човешките права в страната.

Според Сезгин Танрикулу, депутат от опозиционната Републиканска народна партия, правителството се опитва да поправи същите нарушения на човешките права, които само причини.

Според критици правителството на Ердоган оказва политически натиск върху съдебната система, която досега е наказала хиляди опоненти на властта след проваления опит за преврат срещу Ердоган през 2016 г. Според Анкара съдът е независим и е действал при съществуваща заплаха за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още