IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания вдига корпоративния данък и удължава спасителния план за икономиката

Британските компании ще плащат данък от 25% от 2023 г., обяви финансовият министър Риши Сунак

17:13 | 03.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Британският финансов министър Риши Сунак обяви разточително удължаване на програмите си за извънредна помощ с цел британската икономика да премине през настоящата коронавирусна блокада, но обяви повишаване на данъците за много компании на фона на усилията си да поправи публичните финанси, предава Ройтерс. 

В изказване за годишния бюджет в сряда Сунак заяви, че икономиката ще възвърне размера си отпреди пандемията в средата на 2022 г., с шест месеца по-рано от предишните прогнози, подкрепена от най-бързата програма за ваксиниране срещу COVID-19 в Европа.

Тя обаче ще остане с 3% по-малка през идните пет години, отколкото ако ги нямаше щетите от коронавирусната криза и необходимата сега допълнителна подкрепа, когато страната остава под въздействието на ограниченията заради коронавируса, допълни Сунак.

Сред новите мерки за подкрепа е удължаването с пет месеца на огромния план за спасяване на работните места и повече помощ за самонаетите лица, продължаването на извънредното повишаване на социалните помощи и удължаване на намаляването на ДДС за сектора на хотелиерството и ресторантьорството.

Понижаването на данъка за купувачите на жилища също беше удължено до края на юни.

„Първо, ще продължим да правим всичко необходимо за подкрепа на британците и компаниите в този момент на криза“, заяви Сунак пред парламента.

„Второ, след като започнем да се възстановяваме, ще трябва да започнем да поправяме публичните финанси и искам да бъда честен днес за нашите планове да направим това. Трето, в днешния бюджет ще започнем да работим за изграждането на бъдещата ни икономика“, каза финансовият министър.

Обявявайки прогнозите на Службата за бюджетна отговорност, Сунак посочи, че икономиката вероятно ще нарасне с 4% до 2021 г., което е по-бавен ръст от прогнозираните 5,5% през ноември и отразява настоящата блокада, която започна през януари.

В по-дългосрочен план службата прогнозира, че брутният вътрешен продукт ще нарасне със 7,3%, 7,1% и 1,6% съответно през 2022, 2023 и 2024 г. През ноември тя очакваше растеж през тези години от съответно 6,6%, 2,3% и 1,7%.

Сунак обеща да направи „всичко необходимо“, за да преведе икономиката през последните според надеждите му месеци на ограничения заради пандемията.

Финансовият министър ще вземе значително повече заеми през новата финансова година, отколкото се смяташе само преди няколко месеца - 234 млрд. паунда или 10,3% от БВП спрямо предходните предвиждания за 164,2 млрд. паунда или 7,4% от БВП. 

За да поддържа дълга под контрол, Сунак обяви повишаване на данъците в бъдеще, което ще увеличи данъчното бреме до най-високото му ниво от 60-те години на миналия век. То ще нарасне от 34% на 35% от БВП до средата на това десетилетие. 

В първи ход за повишаване на данъците Сунак обяви, че ще увеличи корпоративния данък до 25% спрямо 19% в момента от 2023 г., като през това време икономиката трябва да е преминала през пандемичната криза.

„Дори след тази промяна Великобритания пак ще продължи да има най-ниския корпоративен данък в Г7, по-нисък от този в САЩ, Канада, Италия, Япония, Германия и Франция“, изтъкна той.

Компаниите с печалби от 50 хил. паунда надолу ще плащат нов данък „малки печалби“, който се запазва на настоящото ниво от 19%.

Сунак каза също, че ще замрази освободените от данъци приходи, които хората може да имат, и прага на данъка за по-високите доходи до 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Великобритания вдига корпоративния данък и удължава спасителния план за икономиката "Верной дорогой идете, товарищи!"Владимир Илич
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още