IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радосвет Радев: Българският бизнес иска от държавата модерни правила за развитие

Буди недоумение защо някои от предложенията в Националния план за възстановяване са архаични, казва председателят на УС на БСК

22:05 | 03.03.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Четиринадесет години след присъединяването ни към ЕС, ние продължаваме да бъдем най-бедната страна, на последно място по БВП на глава от населението и ако този момент бъде пропуснат, ако не задвижим икономиката на бързи обороти.... пропускаме голям исторически шанс.

Голямото предизвикателство не е към бизнеса, а грамотния менидмънт на държавата, правилното менажиране на мерките например в Националния план за възстановяване е предизвикателството и е творческа работа. Става въпрос за преизграждане на българската икономика.

Това заяви Радосвет Радев, предприемач, председател на управителния съвет на Българската стопанска камара, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

„Предприемачите в България имат консенсус относно главни приоритети за модерното развитие на държавата. Такова са еврозоната, Шенген , присъединяването към ОИСР. Има ясна концепция, че трябва да се преборим със сивата икономика“, каза гостът.

„Българският бизнес не желае държавата да движи операциите му, а просто да създаде едни модерни правила за неговото развитие“, заяви Радев.

„Променливите напоследък станаха прекалено много. До коронакризата променливата беше времето, а сега сме в една шизофренична координатна система с много променливи и не можеш да направиш дългосрочен план“, допълни той.

„Излизането от тази криза ще бъде времето, в което ще се изгради човекът на бъдещето“, посочи председателят на УС на БСК.

„Около нас вече са започнали процесите, който ще изграждат икономиката на бъдещето и тук има 100-процентов консенсус, че става  въпрос за дигитална икономика. Коронавирусът катализира еволюцията на дигиталните технологии и те буквално взривиха развитието си по време на пандемията“, каза събеседникът. 

„Но старата икономика, която е в ресторантьорството и курортите, ще си отиде, напротив сега хората най-много имат нужда от общуване“.

Радев  коментира и Националния план за възстановяване, като заяви, че той трябва да ни подготви за новата икономика, но „буди недоумение защо някои от предложенията в него са архаични“ . Това обаче  не е проблем само на България, добави гостът.

Относно предстоящите национални избори Радев заяви, че очаква „пъстър“ парламент, като прогнозира, че в него ще влязат между 7 и 10 партии.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
mitik75
преди 3 години
Как да печелим дигиталното злато - криптовалута биткойн, подробно описание тук: ***.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Белите благородни господа останаха без колонии, сега трябва да грабят васалите и собственото си население.Освен това Винету и шатрата му също си искат своето.. Няма изплащане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 3 години
Не става с говорене - и то от дърти тарикати като тоя. Всичко в калта, на тор - пък после ще видим. След като 3-4 поколения роби изплатят дълговете, ако изобщо някога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още