IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa отчита по-малка от очакваното загуба в края на 2020 г.

За цялата година авиопревозвачът регистрира загуба от 6,7 млрд. евро и не очаква повече приходи преди края на тази година заради коронавируса

08:56 | 04.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германският авиопревозвач Lufthansa в четвъртък отчете по-малка от очакваната нетна загуба през четвъртото тримесечие и прогнозира по-малка оперативна загуба през 2021 г. в сравнение с 2020 г., предава Ройтерс.

Компанията отчита нетна загуба в размер на 1,14 млрд. евро за периода от октомври до декември. Очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за от 1,24 млрд. евро.

Финансовият резултат на авиокомпанията преди лихви и данъци е загуба в размер на 1,29 млрд. евро, което също е по-малко от очакваното.

Годишната загуба на превозвача достига 6,7 млрд. евро. В отчета си той посочва, че не предвижда ръст на приходите от полети преди края на тази година заради коронавируса и продължаващите ограничения пред пътуванията.

Lufthansa си осигури 9 млрд. евро държавна помощ през миналата година, припомня информационната агенция. Компанията очаква капацитетът през 2021 г. да достигне 40-50% от този през 2019 г., както и средномесечно изтичане на оперативни парични средства от около 300 млн. евро през първото тримесечие на тази година.

Междувременно стана ясно, че Щефан Щурм подава оставка от надзорния съвет на Lufthansa. Той ще напусне поста след провеждането на годишното общо събрание, насрочено на 4 май 2021 г. Надзорният съвет номинира Брита Зеегер за негов наследник – икономист, в момента член на управителния съвет на Daimler AG от 2017 г., която отговаря за продажбите на автомобили Mercedes-Benz.

Щурм е председател на изпълнителния съвет на Fresenius и член на надзорния съвет на Lufthansa от април 2015 г., както и председател на одитния комитет на авиокомпанията от януари 2018 г. Отговорността като председател на одитния комитет ще бъде прехвърлена на Харалд Крюгер.

Същевременно договорът на Детлеф Кайзер е удължен с още 3 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още