IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият министър наля още масло в огъня на жилищния пазар във Великобритания

Големи банки в страната ще отпускат и гарантирани от държавата ипотечни кредити, при които ще се плаща първоначална вноска от едва 5%

10:32 | 04.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Британският финансов министър Риши Сунак обяви в сряда нови мерки за подкрепа на купувачите на жилища във Великобритания, наливайки допълнително гориво в единствения мощен двигател на икономиката по време на пандемията, предава Bloomberg.

Правителството удължи крайния срок за данъчната ваканция при покупка на жилище с шест месеца и очерта планове да помогне на купувачите да правят по-малка първоначална вноска за имотите си.

Данъчното облекчение, което трябваше да изтече в края на този месец и позволяваше на купувачите да спестяват до 15 хил. паунда, стимулира пазара по време на блокадата, която опустоши други сфери на икономиката.

Търсенето на ипотечни кредити рязко нарасна, тъй като купувачите побързаха да се възползват и данни от тази седмица показаха, че годишният ръст на цените на жилищата се е ускорил до близо 7% през февруари. Но удължаването само временно отдалечава пазара от ръба на пропастта и той може да се натъкне на проблеми след края му. Великобритания Великобритания

В бюджета си, представен в сряда, Сунак заяви, че временното освобождаване от гербов налог ще продължи да важи за покупки до 500 хил. паунда (698 хил. долара) до края на юни. След това сумата ще намалее до 250 хил. паунда, след което ще се върне на обичайното си ниво от 125 хил. паунда през октомври. След съобщението книжата на британските строителни компании достигнаха най-високото си ниво по време на сесията в сряда.

Тримесечното удължаване на данъчната ваканция в пълния й размер вероятно ще е от полза предимно за хората, които вече са в процес на покупка на жилище, но едва ли ще открие възможности за спестявания за новите купувачи, коментира Анейша Бивъридж, ръководител на изследванията в Hamptons International.

„Има относително ограничено време хората, които все още не са на пазара, да усетят разликата“, отбелязва тя. Но имотният сайт Rightmove счита, че още 300 хил. сделки в Англия може да се вместят в крайния срок до края на юни.
Сунак очерта и планове за гарантирани от държавата ипотечни кредити, които ще позволят закупуване на жилища до 600 хил. паунда с първоначална вноска от едва 5%.

Кредиторите изтеглиха подобни продукти с ниска първоначална вноска от пазара миналата година, като през януари са били налични само осем такива продукта, сочат данни на финансовото министерство. Сунак заяви, че банките, включително LLoyds Banking Group, Natwest Group, Banco Santander, Barclays и HSBC Holdings, ще предлагат ипотечните кредити от следващия месец, а „малко след това“ към тях ще се присъедини и Virgin Money UK.

Освен това финансовият министър обяви и удължаване на освобождаването от корпоративни данъци на компаниите от търговията на дребно, ресторантьорството, хотелиерството и сектора на забавленията до края на юни, предава Ройтерс.

“За деветте месеца от финансовата година след това корпоративните данъци ще бъдат намалени с две трети“, каза Сунак пред парламента при представянето на бюджета.

Едногодишното освобождаване от данъка на компаниите в посочените сектори струва на правителството около 10 млрд. паунда (14 млрд. долара) до момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още