IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните цени на храните са най-високите от 2014 г.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие е на ниво от 116 пункта през февруари спрямо леко ревизираните в посока надолу 113,2 пункта през януари

13:54 | 04.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Carla Gottgens/Bloomberg</p>

Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Цените на храните в световен план продължават да вървят нагоре, като поскъпването е за девети пореден месец. Това е и най-високото им равнище от юли 2014 г., а начело на увеличението са захарта и растителните масла, посочват от Организацията по прехрана и земеделие на ООН, цитирани от Ройтерс.

Ценовият индекс на организацията, който измерва месечните изменения за кошница от основни храни, включително зърна, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, е на равнище от 116 пункта през февруари спрямо леко ревизираните в посока надолу 113,2 пункта през януари.

Базираната в Рим структура посочи в изявление, че реколтата от зърно в световен мащаб остава напът да достигне годишен рекорд през 2020 г., като ранни индикатори показват, че ще има увеличение на производството и през тази година.

Индексът за цените на зърното на организацията се повишава с 1,2% на месечна основа през февруари. Сред основните едрозърнести сортове соргото поскъпва най-много – със 17,4% за месец и с цели 82,1% на година, благодарение на силното търсене в Китай.

Цените на царевицата и ориза също се покачват, докато тези за износа на пшеница остават относително стабилни.

Захарта поскъпва с 6,4% на месечна база заради притеснения за снабдяването през 2020-2021 г., тъй като производството в основни страни се сви, а търсенето в Азия остава силно. Ценовият индекс на растителните масла нарасна с 6,2% и достигна най-високото си равнище от април 2012 г., като палмовото масло поскъпва за девети пореден месец.

Цените на млечните продукти нарастват с 1,7%, а индексът при месото - с по-умерените 0,6%.

Организацията по прехрана и земеделие увеличи прогнозата си за зърнената реколта за 2020 г. до 2,761 млрд. тона от 2,744 млрд. тона месец по-рано, което представлява увеличение от 1,9% на годишна основа. Промяната отразява очакваното увеличение от 7,5 млн. тона в добива на пшеница след публикувани наскоро данни от Австралия, Европейския съюз, Казахстан и Русия.

Прогнозата за добива на ориз също се увеличава с 2,6 млрд. тона заради засилените очаквания за реколтата в Индия.

От организацията посочват също, че очакват световното производство на пшеница да нарасне през 2021 г. за трета поредна година до нов рекорд от 780 млн. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още