IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Merck се справя през 2020 г. по-добре от Bayer и BASF

Като цяло пренастройката през последните няколко години със значителното разрастване на Lifescience и химикалите за електроника се отплаща

14:26 | 04.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Щефан Ошман. Снимка: Мartin Leissl/Bloomberg&nbsp;</p>

Щефан Ошман. Снимка: Мartin Leissl/Bloomberg 

Базираната в Дармщат Merck Group приключи 2020 г. със силен ръст на печалбата и нов рекорден оперативен резултат. По-конкретно, предизвиканият от пандемията скок на търсенето в подразделението Lifescience подкрепи силно Merck. Групата за фармацевтични, биотехнологични и специализирани химикали прогнозира ясна тенденция към нарастване за текущата година. Очаква се оперативната печалба да се увеличи с между 9 до 14 на сто. 

През 2020 г. Merck увеличи приходите с 8,6% до 17,5 млрд. евро. Групата определя органичния растеж на шест процента. В допълнение, интеграцията на групата за специални химикали Versum Materials е допринесла за растежа с 5,3 процентни пункта, докато валутните ефекти са стрували 2,6 процентни пункта.

Оперативната печалба се е увеличила с 41 процента до 3 млрд. евро, а нетната печалба – почти наполовина до близо 2 млрд. евро. За това с над 300 млн. евро допринесе и връщането в баланса на заделена за патентни спорове сума.

Коригирана спрямо такива ефекти, оперативната печалба преди отписвания и амортизация (Ebitda) - показател, който Merck счита за най-важния за управлението на своя оперативен бизнес - се е увеличила с 18,6% до 5,2 милиарда евро. Коригираната печалба на акция се е увеличила с една пета до 6,70 евро. Въз основа на това Merck възнамерява да повиши дивидента с десет цента до 1,40 евро на акция.

По този начин групата надмина прогнозите на анализаторите. Въпреки това цената на акциите падна с почти процент в четвъртък сутринта.

Като цяло пренастройката през последните няколко години със значителното разрастване на Lifescience и химикалите за електроника се отплати за Merck. Групата не беше напълно пощадена от негативните пандемични ефекти.

Фармацевтичният сектор например беше забавен от спада на продажбите на лекарства за плодовитост. Силният растеж в Lifescience и новите лекарства срещу рак и множествена склероза са свръхкомпенсирани.

Базираната в Дармщат компания се развива значително по-добре по време на кризата, отколкото нейните конкуренти Bayer и BASF, които отчетоха загуби.

Напускащият шеф на Merck Щефан Ошман, който ще предаде кормилото на своя наследник Белен Гарийо в началото на май, счита, че диференцираният бизнес модел на групата е потвърден в дългосрочен план. „Нашият фокус върху специализирани бизнеси, ръководени от иновации, дава резултат. Merck е в много добра позиция за успешно бъдеще“, обяснява Ошман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още