IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 14 млн. лева ще се изпълняват ремонти и инфраструктурни проекти в 10 общини

Министерският съвет осигури 1 млн. лева за Русенския университет „Ангел Кънчев“ за нов учебно-изследователски корпус, който ще е готов до края на годината

14:41 | 04.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

С 14 милиона лева ще се изпълняват ремонти и инфраструктурни проекти в десет общини, като част от средствата са за изграждане на нов учебно-изследователски корпус в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Това реши правителството на редовното си заседание, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Финансова подкрепа в размер на 10,5 милиона лева получават общините Аксаково, Враца, Сливница, Велинград, Драгичево, Пордим, Тутракан, Елин Пелин, Етрополе. Отделно, по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване, кабинетът подпомогна община Панагюрище с 2,5 млн. лева за почистване на речното корито на река Луда Яна.

С осигурените 450 хил. лева Община Аксаково ще доизгради многофункционална сграда за обществено обслужване в село Изворско. Кметът на Аксаково Атанас Стоилов, който присъства на заседанието на правителството, изтъкна, че с приключването на проекта населеното място ще промени изцяло облика си, а за района е от изключително значение завършването на АМ „Хемус“.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че вчера лично се е уверил в забележителния напредък по изграждането на автомагистралата, която е с огромни мащаби. „Само по трасето на последния й лот има 13 моста един след друг – най-малкият е с дължина 500 м, 720 м е средният, 1,2 км е най-дългият, отбеляза министър-председателят и добави, че активно се изграждат важните за българите инфраструктурни проекти. - От това, което видях вчера по време на огледа на „Хемус“, съм голям оптимист. Мостовете са много напреднали. Ще видите след две години разликата за Севера и Северозапада. Много усилено се строи и Ботевград-Мездра.“

Правителството осигури 1 млн. лева за ремонт на улична и пътна мрежа на територията на Враца. „В периода на епидемия много хора се върнаха отново в селата, за да живеят в тях. Благодаря за подкрепата, защото селата на Враца имат нужда от нея“, категоричен беше врачанският градоначалник Калин Каменов. 

Община Сливница получава от кабинета 3,6 млн. лева, с които ще се извърши реконструкция на част от вътрешната водопроводна мрежа в село Алдомировци. Кметът Васко Стоилков също отбеляза, че в пандемията се увеличава потокът от желаещи да се заселят на територията на общината. А заради многото проекти, които се реализират в района в момента като АМ „Европа“, в следващите години общината ще се превърне в една от най-желаните дестинации за живеене.

Правителството подкрепя Велинград с 1,2 млн. лева за ремонт на уличната мрежа в града и в село Света Петка. „Община Велинград се промени изцяло, изградиха се километри пътища, километри улици. А така се задържат младите хора в малките населени места. Освен пътищата, готово е и училището в село Биркова. Това, което се случи през последните две години, 50 години не се е случвало на територията на Велинград“, заяви кметът Костадин Коев.

Чрез бюджета на пернишката община се предоставят 1,5 млн. лева за основен ремонт на вътрешна водопроводна мрежа в село Драгичево и за изграждане на водопровод в тамошния квартал „Копринено орище“. 

С осигурени 410 хил. лева общината на Пордим ще извърши реконструкция и обзавеждане на Читалище „Просвета-1918“ в село Каменец и кметът Детелин Василев изрази благодарност за подкрепата.

Община Тутракан получи средства от кабинета в размер на 500 хил. лева за реконструкция на местен път, който е важна връзка за село Цар Самуил. Градоначалникът Димитър Стефанов разкри, че с реализирането на проекта ще се скъси дистанцията, която както учениците, така и всички останали жители трябва да изминават, пътувайки по трасето в региона.

Министрите одобриха 800 хил. лева за реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на село Нови хан.

Кабинетът осигури над 1 милион лева за реконструкция на четири улици и на междублоковото пространство в жилищен квартал № 114 в град Етрополе

Министерският съвет отпусна 1 млн. лева за русенския университет „Ангел Кънчев“, с които ще се изгради нов учебно-изследователски корпус. Ректорът на висшето учебно заведение проф. Христо Белоев информира, че корпусът ще бъде готов до края на годината. „Със създаването на големи модерни лаборатории ще се даде нова възможност заедно с бизнеса, с университетите от нашата страна и чужбина, да участваме в големи проекти и да допринасяме за развитието на науката“, подчерта Белоев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още