IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК подкани страните да изготвят планове за трудовия пазар след коронавируса

78% от хората на възраст между 20 и 64 години трябва да бъдат трудово заети до 2030 година, сочи план на Брюксел

14:53 | 04.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Страните от ЕС трябва да разработят пакети, комбиниращи временни и постоянни мерки към трудовия пазар, отразяващи предизвикателствата след пандемията от коронавируса. Сред възможностите са дигиталните и зелените проекти, които водят до ръст на икономиката и създаването на нови работни места.

Това става ясно от документ на Европейската комисия с насоки, свързани с новия план за действие по Европейския стълб на социалните права.

В плановете трябва да има три компонента - стимули за наемане и подкрепа на предприемачеството, възможности за повишаване на квалификацията и подкрепа на заетостта, с фокус към младите хора.

Тези мерки трябва да бъдат изработени на основата на нуждите от умения за икономическите сектори и региони. Социалните партньори трябва тясно да участват в разработването на тези мерки и тяхното прилагане, пишат още от Брюксел.

Комисията предлага някои конкретни примера за действия - грантове за стартиращи компании, заеми за предприемачите, както и подобряване на достъпа до социални услуги за самоосигуряващите се.

Страните от ЕС ще могат да използват пълния набор на европейските средства за финансиране на тези планове, особено парите от Европейския социален фонд, Европейския фонд за регионално развитие, Фонда за справедлив преход и REACT - EU.

Според обновения план за действие по Европейския стълб на социалните права до 2030 година поне 78% от европейците на възраст между 20 и 64 години трябва да бъдат трудово заети. В документа са очертани конкретни действия за по-нататъшно прилагане на принципите на Европейския стълб на социалните права.

В досегашните цели на ЕС беше записано, че през 2020 година поне 75% от европейците на възраст между 20 и 64 години трябва да работят. По данни на Евростат към края на 2019 година заетостта в общността достигна рекордно ниво от обявяването на тази цел през 2010 година - 73,1%.

В последвалата пандемия от коронавируса обаче много бизнеси бяха затруднени и освободиха част от служителите си.

В новия план е записано още, че поне 60% от всички възрастни трябва да участват в обучение всяка година, а броят на изложените на риск от бедност или социално изключване европейци да намалее с поне 15 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още