IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ваксинира 1 млн. свои граждани срещу коронавируса

Носенето на маски и спазването на дистанция остават нашите оръжия, припомни обаче гръцкият премиер

18:28 | 04.03.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Гърция вече ваксинира 1 млн. свои граждани, съобщи премиерът Кириакос Мицотакис в предварително записано обръщение, пише англоезичната версия на "Катимерини". Той определи кампанията по ваксиниране като "организирана и бърза".

"С всяка изминала седмица изграждаме стената на имунитета, който ще ни позволи да оставим тази здравна криза зад нас", коментира Мицотакис и допълни, че очаква хубавото време да подпомогне усилията за спиране на болестта.

Гръцкият премиер обаче посочи, че на тази етап остават много предизвикателства за всеки, свързани с новите варианти, сред които и британският, който в момента е доминиращ в южната ни съседка и е причината за широкото разпространение и големия брой хоспитализации.

"Всички искаме търговците и училищата да отворят отново. Но това зависи от това колко сме обединени. Носенето на маски, избягването на контакти и движение остават нашите оръжия, докато щитът на ваксините не покрие цялата страна", каза Мицотакис, цитиран от Ana Mpa.

През последното денонощия в Гърция са направени 54,5 хил. теста за коронавирус и са установени около 2,7 хил. нови случая. Това прави 4,95% положителни тестове, но проблем са вече пълните болници, особено в областта Атика, която е епицентър на новата вълна.

Заради натиска върху системата ще се обособят COVID болници, в които ще се лекуват само болни с коронавирус. Частните болници също ще бъдат включени в плана на правителството за областта Атика, която е и най-населената в Гърция. Към тях ще бъдат насочвани болни без коронавирус, но с нужда от интензивно лечение, посочва "Катимерини".

В допълнение ще бъдат създадени и още интензивни легла, обясни здравният министър Василис Кикилиас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Новото ненормално...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
и всичките да ваксинират , пак ше има локдауни и дивотии ... нови щамове , нови ваксини -хора игленици ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още