IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Семов: Представата за нормалност в България не съвпада с тази на Европа

Смисълът на свободата не е да имаш собствена държава, а държавата да работи за нацията и за гражданина, изтъква конституционният съдия

22:00 | 04.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Част от смисъла на свободата е държавата да бъде истинска държава, а не териториалност. Европа ни наблюдава много внимателно и е наясно с това какво се случва и не се случва в България и мисля, че можем да очакваме поредица от знаци, че нашата представа за нормалност не съвпада с европейската представа за нормалност, това заяви пред БНТ конституционният съдия проф. Атанас Семов. 

Така той коментира новината, че седем от общо десетте изпратени от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) номинации за делегирани прокурори към новосъздадената Европейска прокуратура са били оспорени като неподходящи.

Според Семов смисълът на закона е в това да гарантира законността и правата на отделния човек. По думите му в огромна част от случаите това не е факт, тъй като смисълът на свободата и днес остава неразбран. Смисълът на свободата не е да имаш собствена държава, а държавата да работи за нацията и за гражданина.

Той подчерта, че българската държава не работи за нацията.

Семов отбеляза, че преди предстоящите избори трябва да си дадем сметка, че: "предстоят избори, за които нямаме партийни програми. Предстоят избори за управление на държавата, за което въобще не се говори за приоритети. А пред нашата държава има драматична потребност от отговорно лидерство и от много ясна стратегия за развитието на страната".

По думите му един парламент не може да се състои само от юристи, но при липса на достатъчно юристи, истинско законодателство не може да бъде изработено. "Важно е в Народното събрание да има качествени хора, доказали се хора, не просто известни. Известността не е гаранция за свястност".

Според Семов държавата ни се нуждае от шоково повишаване на доходите. „Процентът на мизерстващото население у нас е най-висок в целия ЕС“, подчерта той.

Конституционният съдя изтъкна необходимостта от програма, която да направи качествата на народа ни продаваеми. „България се нуждае от радикално намаляване на предпоставките за корупция, които са изключително много и са заложени в механизмите на властта във всички форми и равнища“, посочи още проф. Семов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
"конституционният съдя"... ццццц.....Аспарух, айде малко по-грамотно, ако може...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
писах няколко пъти , че е проблем липсата на качествени и достатъчно юристи в управляващите мнозинства , а и въобще в парламента . и затова си патиме ... те ... по-умен от мен го казва също ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още