IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакери са атакували е-регистъра за ваксините

Засега не се предвижда единно затягане на мерките в цялата страна, каза здравният министър

17:03 | 05.03.21 г.
<p>
	Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Снимка: БГНЕС

Тази сутрин към регистъра за записване за ваксиниране е имало "тежка" хакерска атака. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов във Велико Търново. „Информационно обслужване” удържа на тази хакерска атака и всичко е абсолютно съхранено и нямаме никакъв достъп до базата данни“, заяви министърът, цитиран от Нова телевизия.  

Здравният министър допълни, че електронният регистър за ваксиниране е направен според очакваните доставки на ваксините (към момента последната възможна дата за регистрация е 26 март, бел. ред.). Досега в системата са се регистрирали над 30 хиляди души.

От изказването му стана ясно, че България е изпратила 600 проби за изследване в Германия, за да се оцени каква е честотата на разпространението на британския щам на коронавируса у нас. Над 90% от пробите в Кюстендил и Бургас са от британския подвид на коронавируса, а за цялостната картина в страната се чакат резултатите от изследването в Германия, посочи здравният министър. 

Костадин Ангелов заяви, че засега не се предвижда единно затягане на мерките в цялата страна.

Според министъра няма да бъде логично поредно „затваряне” на цялата страна, защото то няма да бъде справедливо за всички населени места и хора. Като пример той посочи, че във Великотърновска област за последните четири дни заболеваемостта е 165 човека на 100 хил. души, докато в Бургас този индекс надхвърля 300, а в Кюстендил - 400 заболели на същия брой население.

„Именно затова говорим за локални мерки и локален подход за управление на кризата, като това вече сме го правили”, каза проф. Ангелов и допълни, че това е начинът за спиране на разпространението на заразата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още