IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай увеличи въглеродните емисии с 1,7% през 2020 година

Анализатори изказват съмнения, че страната ще изпълни целите си за въглеродна неутралност до 2060 година

23:57 | 05.03.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пандемията ограничи икономическата активност и като цяло емисиите въглероден диоксид намаляват, но Китай е изключение, пише Bloomberg. През 2020 година страната е единствената сред големите индустриални държави, която отчита ръст на емисиите въглероден диоксид - с 1,7% на годишна база.

Данните са от анализаторската компания Rhodium и показват, че като цяло икономическият ръст на Китай е под целите на правителството, но пък тежката индустрия и строителството са увеличили количеството въглероден диоксид, емитиран в атмосферата.

Според анализите на експертите емисиите от строителството са с 2,8% повече, а от производството на стомана - със 7 на сто. Емисиите от производството на цимент се увеличават с 2,5 на сто.

През минали години емисиите въглероден диоксид от Китай растат средно с 3,3%. Това поставя под съмнение дали страната ще успее да изпълни целите за въглеродна неутралност до 2060 година.

По-рано днес китайското правителство представи нов петгодишен план за развитието на икономиката, в който няма забрана за нови въглищни централи. Пекин залага на алтернативните горива, но и въглищата остават в микса.

Няма съществена промяна в плановете на Китай, смята екологичната организация Climate Action Tracker.  Организацията подготвя цялостен доклад относно заявките на китайското правителство за опазване на околната среда, който ще бъде публикуван по-късно този месец.

Правителството посочи, че ще намали въглеродните емисии с 18% на единица брутен вътрешен продукт (БВП) до 2025 година. Тази цел присъстваше и в предишния петгодишен план за развитие. Плановете са енергията, използвана за производството на единица БВП, да бъде намалена с 13,5%.

Китай е най-големият емитент на парникови газове в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Achtung
преди 3 години
Докато тецовете не минат от въглища на газ всякакви други перки и плочки са прах в очите буквално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Achtung
преди 3 години
Докато тецовете не минат от въглища на газ всякакви други перки и плочки са прах в очите буквално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
scott
преди 3 години
браво,браво,браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още