IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската базука може да пропусне целите си още преди да е започнала да стреля

Някои държави се отказват да вземат нисколихвените заеми, предвидени в плана за възстановяване от коронакризата, и пренебрегват и други инструменти

10:45 | 08.03.21 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

С настъпването на пандемията Европа се нуждаеше от най-голямата досега финансова солидарност. Механизмът за възстановяване и устойчивост се превърна в мощен знак, че солидарността се е събудила. Тези пари са предназначени да помогнат на хората и предприятията, засегнати от кризата, да направят Европейския съюз (ЕС) по-устойчив и по-силен, да реформират, да подобрят конкурентоспособността на икономиките, да ги превърнат в по-модерни, цифрови и по-зелени страни.

Някои държави обаче вече информират Европейската комисия (ЕК), че не възнамеряват да използват дългосрочните заеми при много ниски лихви в своите планове за възстановяване и устойчивост, пише онлайн изданието EUObserver.com.

Например Механизмът за възстановяване и устойчивост дава на Португалия достъп до над 15 млрд. евро заеми. Португалското правителство обаче възнамерява да използва само 2,699 млрд. евро.

Причините не могат да бъдат търсени само в прекомерните дългове на страните. Конкретно за португалския план за възстановяване се вижда, че пренебрегва малките и средни предприятия и частния сектор като цяло, а това може да се окаже скъпа грешка.

Заемите от т.нар. „европейска базука“, както често е наричан фондът за възстановяване на ЕС, могат да бъдат използвани за платежоспособността на малките и средни предприятия. Би било много полезно тези финансови ресурси да бъдат предоставени на компаниите, които да инвестират: правителствата биха поели само риска от неизпълнение.

За тази цел банките за развитие, Европейската инвестиционна банка и новата програма InvestEU са от основно значение.

Тази седмица Европейският парламент (ЕП) ще гласува компромиса, постигнат с държавите членки по програмата InvestEU. След като започне да функционира, InvestEU ще мобилизира поне 372 млрд. евро в устойчива инфраструктура, изследвания и иновации, подкрепа за малките и средни предприятия и в социалната сфера.

InvestEU идва с нови функции: държавите членки могат да подкрепят проекти в гореспоменатите области и да капитализират малките и средни предприятия в сферата на туризма и хотелиерството.

InvestEU обединява 14 финансови инструмента на ЕС под един покрив, което добавя ефективност и намалява бюрокрацията. Това ще е инструмент за създаване на работни места и ще бъде съществена част от европейския отговор на пандемията.

Чрез насочване към по-рискови иновационни проекти и малки и средни предприятия с по-голям фокус върху целите на политиката на ЕС InvestEU ще постигне малко по-консервативен мултипликационен ефект от 11,4 пъти вместо 15 пъти, колкото постигна планът предшественик, наречен на бившия председател на ЕК и негов създател Жан-Клод Юнкер. Това означава, че всяко публично евро, мобилизирано чрез InvestEU, генерира 11,4 евро от общата инвестиция.

Ако държавите членки пожелаят, те имат възможност да прехвърлят в своите национални отдели на InvestEU четири процента от сумата на Фонда за възстановяване и пет процента от средствата по Кохезионната политика. Това означава, че с малко над 2 млрд. евро от тези два пакета с европейски средства в InvestEU Португалия може да мобилизира над 22 млрд. евро за финансиране на други инвестиции.

Дори базуките пропускат целите си, ако не се използват правилно. InvestEU е възможност, която държавите членки на ЕС не трябва да пропускат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 3 години
заем с ниска, не пазарна лихва си е чист вид помощ, грант и преимущество срещу тези които не могат да се уредят с евтини грантове.. или както искаш му викай... и защо проблема в една частна фирма трябва да е обществен проблем?ако фирмата не синвърне дълговете, е проблем на банката, която пак е частна институция. фалита е нормално нещо. като фалира един, друг ще се появи... знаеш сам, че пазара не търпи вакуум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
това не са помощи , а заеми ... вярно , с ниска лихва и дългосрочни , но все пак заеми . и трябва да се връщат . и ако се издънят малките фирми , а те се дънят във връщането на заеми с доста голям % особено в кризисни времена , големите банки ще трябва да покриват загубите , щото фондовете покриват премиите по риска частично ... :))) ... много зверски грешно се гледа на заемите като чист приход , а те не са ... !! глей как се храни орката , щастлива в седенето и нищонеправенето си , жалееща за държавнопоклонничеството ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Аааа, не може! Ние знаем, че държавата е лош стопанин. Ефективните меринджеи казват, че всичко трябва да е частно, макар най-желаното частно е това с държавните помощи. Щатите са блестящ пример, пък ние няма да изоставаме я :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 3 години
в тоя ред на мисли, защо не национализирате вскички частни предприятия ?И без другото им гарантирате работа, финансиране и печалби... очевидно ролята на собственика е излишна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още