IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ се изправя пред главоболия заради ръста на доходността по облигациите

Ръстът на пазарните лихвени проценти отразява началото на възстановяването, но е преждевременно навсякъде и особено в Европа, според анализатори

18:28 | 08.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

С ускоряването на ваксинациите срещу Covid-19 някои се притесняват, че хората ще се откажат от мерките за безопасност и ще започнат да приемат вероятността от подновяване на заразата твърде леко преди края на пандемията. Подобни опасения от погрешен икономически оптимизъм преследват централните банкери - особено в еврозоната, пише FT в свой анализ.

Нарастващите пазарни лихвени проценти отразяват това, което е фундаментално добра новина: че икономиката е в началото на силно възстановяване (или поне на условно освобождаване, че опасността от пандемията значително намалява).

Това може да е преждевременно навсякъде, но особено в континентална Европа, където нарастващата доходност по облигациите частично се разлива от американските пазари в отговор на огромния фискален стимул, който президентът на САЩ Джо Байдън прокарва през Конгреса.

Киара Зангарели, анализатор в Nomura, казва, че докато номиналната доходност по европейските облигации остава на ниски нива, скорошното покачване е „забележимо. . .на фона на продължаващите блокади в повечето държави, бавната ваксинация и ръста на инфлацията главно по временни причини“.

Членът на изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Фабио Панета предупреждава, че „вече наблюдаваме нежелано влияние от нарастващата доходност по облигациите в САЩ и това е в противоречие с нашата вътрешна перспектива и е неблагоприятно за нашето възстановяване“. Ефективното затягане на финансовите условия на пазара от декември, когато ЕЦБ последно промени позицията си, „е нежелано и трябва да му се окаже съпротива“, добавя той.

Анализаторите надлежно отбелязват логичното значение: по-разхлабена парична позиция, за да се компенсира затягането на финансовите условия. „Панета изрично призовава за допълнителни мерки, за да се намали доходността по облигациите“, коментира Фредерик Дукрозе, стратег на Pictet.

Панета отправя и дългосрочно предизвикателство към колегите си. В речта си той подчертава наблюденията си, които наподобяват тези, публикувани от политиците на Федералния резерв преди да премине към по-агресивна стратегия на паричната политика миналата година. По думите му предишната криза е показала, „че е трудно да се вдигне динамиката на инфлацията без да се тества потенциалът на търсенето по-динамично“ – жаргон за задържане на крака върху ускорителя, докато цените явно се покачат.

Според Панета „икономиката с високо налягане помага за реабсорбирането на по-нискоквалифицирани работници на пазара на труда [както и] за укрепване на бизнес инвестициите“. С други думи, той смята, че агресивното тласкане на търсенето към потенциала на икономиката може само да помогне за увеличаване на този потенциал.

Подобни забележки отразяват уроците, които бившия и настоящия председател на Федералния резерв Джанет Йелън и Джером Пауъл извлякоха от последния цикъл. Тази еволюция в мисленето до голяма степен обяснява защо американският еквивалент на ЕЦБ сега се тревожи по-малко от прегряване и обещава да толерира надцелевата инфлация след период на недостиг.

Подобният фокус на Панета ще насочи вътрешните дискусии в текущия преглед на политиката на ЕЦБ в същата посока.

Пандемията и широко разпространената тревога, че тя ще бележи капацитета на предлагане на икономиката, правят тези аргументи по-спешни. Политиката не трябва да приема [постоянните белези] като реалност, която налага нови ограничения на предлагането, а по-скоро изрично да тества тези ограничения.

Зангарели предупреждава, че е налице „голямо разделение на членовете на ЕЦБ“. В краткосрочен план обаче тя смята, че „те трябва да реагират“ на „неоправдания“ ръст на доходността на облигациите. Това може да доближи централната банка на еврозоната до нещо, от което тя всъщност се отказа: насочване към конкретни нива на доходност на облигациите или „контрол на кривата на доходност“.

Панета призовава за „закотвяне“ на доходността от облигациите. "Това, което той казва, е много подобно на това, което може да изглежда контролът на кривата на доходност", казва Зангарели. Това може да доведе до интересни дебати. За инвеститорите обаче действията са по-важни от думите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още