IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юанът стана поредната жертва на глобалните разпродажби

Китайската валута изтри ръста си спрямо долара тази година

14:49 | 08.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Китайският юан изтри всичките си ръстове спрямо долара тази година и се превърна в поредната жертва на разпродажбите на глобалните пазари заради растящата доходност по държавните облигации, предава Bloomberg.

Оншорният юан отслабна с 0,5% и падна под нивото от 6,5283 долара, на което затвори миналата година. По време на януарския си пик той беше с 1,6% нагоре спрямо 2020 г., след като икономиката постигна ръст, а инвеститорите насочиха пари към китайския облигационен пазар.

Оптимизмът за глобално възстановяване от пандемията се трансформира в притеснения, че централните банки ще оттеглят стимулите по-бързо от очакванията, което води до по-висока доходност по облигациите. Най-новите разпродажби на пазара бяха предизвикани от пакета от мерки за стимулиране на американската икономика и по-добрите от очакванията данни за износа на Китай.

„Растящата доходност по американските държавни облигации и скокът на американския долар подлагат на натиск азиатските валути, включително китайския юан“, коментира Кен Чъун, главен валутен стратег за Азия в компанията Mizuho Bank в Хонконг. „Чуждестранните инвеститори може да започват да ограничават експозицията си на нововъзникващите пазари и да връщат капитала обратно в долари. Ставаме по-предпазливи в очакванията си за китайския юан в краткосрочен план“, допълва той. Юан Юан

Разпродажбите на пазарите в понеделник се ускориха, след като доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа достигна 1,61%, приближавайки петъчния си връх. Индексът на Bloomberg за силата на долара прибави 0,5% и достигна най-високото си ниво от близо четири месеца.

Изтъргуваните обеми за оншорния юан нараснаха до 48,9 млрд. долара в понеделник, най-високото ниво от над два месеца. Някои клиенти на банки, които преди се запасяваха с долари, разпродаваха позиции на по-високи цени, съобщават базирани в Китай трейдъри, пожелали да останат анонимни, тъй като нямат разрешение да говорят публично.

Те допълват, че са получили и по-голям обем от запитвания за форуърд цени на зелената валута.

Основният китайски борсов индекс навлезе на територията на корекцията в понеделник, тъй като притесненията за ликвидността и високите цени на някои акции предизвикват мечи нагласи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още