IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент свали имунитета на Карлес Пучдемон

Сега Белгия ще може пак да разгледа молбите на Испания за екстрадиция заради опита за обявяване на независимост на Каталуния през 2017 г.

12:49 | 09.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Карлес Пучдемон. Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Карлес Пучдемон. Снимка: архив, Ройтерс

Европейският парламент (ЕП) днес прие с гласуване да бъде свален имунитетът на трима каталунски сепаратистки евродепутати, включително бившия премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, които са издирвани от Испания за опита за обявяване на независимост през 2017 г., предаде Франс прес.

Мярката е приета с 400 гласа на 238 и 45 въздържали се след започнало снощи тайно гласуване, уточни ЕП, цитиран от БТА.

С подобни резултати беше свален и имунитетът на другите двама каталунски сепаратистки евродепутати, Тони Комин и Карла Понсати.

"Гласуването по въпроса за имунитета ни не касае само нас тримата като индивиди. Днешното гласуване касае ценностите, които защитаваме, представата ни за демокрацията и бъдещето, което искаме да изградим в Европа", написа вчера Пучдемон в Twitter.

Комисията по юридическите въпроси на ЕП разреши през февруари свалянето на имунитетите, а вчера трите големи групи - Европейска народна партия (175 депутати), Социалистите (145 депутати) и Възраждане (97 депутати) дадоха инструкции да се гласува в подкрепа на мярката. Те имат общо 417 от 705-имата евродепутати, а за приемане беше достатъчно обикновено мнозинство.

Пучдемон, Комин и Понсати са преследвани в Испания за организирането през 2017 г. на забранен референдум за независимост на Каталуния.

Свалянето на имунитета им дава възможност на белгийското правосъдие наново да разгледа молбите на Испания за екстрадиция на Пучдемон и Комин, които пребивават в Белгия от 2017 г.

Понсати пребивава в Шотландия и в нейния случай също местните съдебни власти бяха преустановили разглеждането на молбата на екстрадицията ú в очакване на решението на евродепутатите.

Тримата каталунски евродепутати са обвинени от Испания в противодържавна дейност, а Пучдемон и Комин са обвинени и в злоупотреба с държавни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още