IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Няма да се поколебаем отново да наложим по-строги мерки

Областните щабове имат всички права да затварят ресторанти, училища, детски градини, подчерта премиерът

12:57 | 09.03.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Тенденцията за нарастване на случаите на COVID-19 у нас се запазва, британският вариант на вируса разболява все по-млади хора, затова ако се наложи, ще бъдат въведени допълнителни мерки. Това става ясно от работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представителите на Националния оперативен щаб (НОЩ), съобщават от правителствената информационна служба.

По разпореждане на Борисов от днес министърът на здравеопазването прекратява отпуската си във връзка с предизборната кампания, заемайки се изцяло със справянето с разпространението на вируса у нас, а временно управляващите областни управители приоритетно ще работят с областните щабове по прилагането и актуализирането на мерките срещу COVID-19.

„Трябва да уверим българското общество, че наблюдаваме ситуацията 24 часа в денонощието, защото пандемията в света върви на пълни обороти. Изборите идват и си отиват, но животът и здравето в момента са основната задача. Затова няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката“, заяви министър-председателят по време на работното съвещание. 

Премиерът изтъкна, че рецепта за справяне с новия вирус няма, но болниците не могат да бъдат поставени в риск. „Хората очакват от нас отговорност, а нашата отговорност е да се съобразим с това, което докторите ни  препоръчват“, категоричен бе министър-председателят. „Виждам, че българите са уморени от мерките, искат си социалния контакт, но вие сте ме избрали, защото мога да нося отговорност за решенията си. Противник съм на мерките със заповеди, но ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения“, категоричен бе Борисов.

Той призова ваксинацията да продължи активно, като в момента на територията на страната има доставени над 100 хил. дози ваксини, което позволява имунизиране на по 15 -20 хил. желаещи на ден.  „Половин милион дози се очакват до края на март и началото на април, а само с пускането на електронната система имаме 60 хил. записани“, отчете Борисов.

От своя страна Костадин Ангелов докладва, че се наблюдава тенденция за нарастване на случаите – на заболелите, на починалите и на пациентите, които постъпват в лечебни заведения. След вчерашната среща на министъра с директориите на РЗИ-тата в страната е отчетено тревожната ситуация в 9 области, където заболеваемостта е висока и се отчита висок процент на пробите с британския вариант на вируса.

„В тази връзка с колегите от тези области коментирахме решението за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да доведат до резултат и контрол на заболяването в тези области“, посочи Ангелов.

По думите му най-големият проблем към настоящия момент е бързото запълване на болничните легла.  Той обяви, че от четвъртък започва работата на всички ваксинационни кабинети чрез записалите се в електронната система.

Председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски изрази опасения относно изчерпването на болничните легла. Обезпокоително според него, освен показването на заболеваемостта, е ръстът на смъртността. „Нарастването на случаите може да бъде овладяно само по начини, които са старомодни, но доказали се във  времето. Не може да разчитаме, че пандемията ще се самоугаси. Трябва да има мерки. Затова и активно вървят от вчера разговорите заедно с началниците на местните РЗИ-та“, добави още председателя на НОЩ.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев информира, че рязкото покачване на случаите в някои области на страната се дължи на британския вариант на коронавируса. „Този вариант доведе и до промяна на възрастовата структура. Все по-млади хора са инфектирани от този щам. Затова е изключително необходимо хората да продължат да спазват сега действащите мерки“, подчерта Кантарджиев.

През следващите 4 седмици ще бъде изключително важно хората да спазват много по-строго мерките и да пазят своите близки, призова директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Продължава приоритетно изпълнението на ваксинационния план от първа до четвърта фаза. Имаме регулярни доставки на ваксини“, докладва изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

По думите му общото потвърдено количество за месец март е 300 хил. дози и се очаква потвърждение на още 200 хил. дози ваксини. „Имаме вече индикативни количества и за месец април. За ваксината на Pfizer има увеличение с над 2 пъти очакваните доставки за април – около 250 хил. дози.  За ваксината на Moderna – над 80 хил. дози и очакваме потвърждение за ваксината на AstraZeneca , информира още Богдан Кирилов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
ivanrog
преди 3 години
"...Затова няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономикатаМного интересно изказване, което по никакъв начин не кореспондира с действителността. В крайна сметка, ако наистина са решителни, то мерки щяха да се вземат още преди седмици, а не евентуално в бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Bingomatic2
преди 3 години
Костадин Ангелов - *** пак ще чака последния момент и хиляди хора ще измират по стълбите на болниците или от други заболявания защото всичко ще е пълно с ковид пациенти. Щетите върху икономиката ще са за деситилетия напред и са несравнимо по-големи от печалбата за едната седмица в повече дето ще работим преди да ни затворят. Време е да се разбере, че ни упрявляват тотално некомпетентни хора и че всеки трабва да се спсява сам колкото може. Очевидно тези с деца ще имат труден избор - да не ги пращат в училище или да рискуват да се заразят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ее, надявам се лично да се убедиш, от собствен опит, как е ковида.:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
" - Ако гласувате за мене ше ви затвора пак в домашния затвор щот 0.03% са умрели Ковидот, а от Инсулт и Инфаркт са умрели 25% НО Ковидот е "мноо по опасен" ".... М'нооо, анджък де! Е тука се спънах у един, никой не ше да го рови, зараза ти каам, ушас какой то!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
redcretin
преди 3 години
Активно наблюдават. И толкова. А да, и активно лапат парите за справяне с положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
тва до Април, а после ? Т.е. този казва :" - Ако гласувате за мене ше ви затвора пак в домашния затвор щот 0.03% са умрели Ковидот, а от Инсулт и Инфаркт са умрели 25% НО Ковидот е "мноо по опасен" ".... Емиии добре, какво повече от предизборен лозунг ? ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
а дядя вова трупа бройка за пред кутев и решетников ... :)))да не са ви обещали премия , ако нинова успее да се задържи над 20% ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
Бащицата е гении ... лавира умело в бурните води на кризата , ювелирно прецизира всички мерки и теглилки , инспектира всички значими настоящи и бъдещи строителни площадки на държавата , трупа рейтинг с неуморен труд по пътищата (евентуално и някоя и друга пачка , но от заплата и премия !!) , уверено ще заеме ръководната си роля и в края на април в четвъртият кабинет на герб ... !!амин ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Борисов: Няма да се поколебаем отново да наложим по-строги мерки Лисицо, като минат изборите или преди тях ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още