IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти всяка трета жена в света е жертва на сексуално или физическо насилие

В някакъв момент от живота си до 852 млн. жени по света стават обект на насилие

18:42 | 09.03.21 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Почти всяка трета жена в света е обект на физическо или сексуално насилие през живота си, като тенденцията показва признаци за увеличение по време на пандемията. Това съобщава Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс.

Агенцията на ООН призовава правителствата да предприемат повече мерки за предотвратяване на насилието чрез подобряване на услугите за жертви на насилие и чрез справяне с икономическите неравенства, които често принуждават жените и момичетата да остават във връзки, водещи до насилие.

В същото време момчетата трябва да бъдат учени от ранна детска възраст за необходимостта от взаимно уважение и взаимното съгласие при полов акт, посочват от СЗО.

„Насилието над жени е ендемично във всяка държава и култура, причинявайки травми на милиони жени и техните семейства, и се увеличава от коронавирусната пандемия“, казва генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Близо 31% от жените на възраст между 15 и 49 години – или до 852 млн. жени, са преживели физическо или сексуално насилие, става ясно от най-голямото провеждано досега проучване на СЗО по въпроса, придружено от данни от 2000 г. до 2018 г.

Най-често извършителят е съпруг или интимен партньор, като непропорционално голям брой от жертвите са от по-бедни държави, става ясно от текста. Но реалните мащаби на насилието по всяка вероятност са много по-големи заради слабото докладване на подобни инциденти, най-вече при случаите на сексуално насилие, заради стигмата, която все още витае над подобни престъпления в много държави и общности.

„Тези числа са наистина шокиращи и са в известен смисъл предупредителен сигнал за правителствата, за да направят повече за предотвратяване на насилието“, посочва един от авторите на доклада Клаудиа Гарсия-Морено.

В някои региони повече от половината жени стават жертва на насилие в даден момент от живота си, посочва още тя пред Ройтерс, давайки за пример Океания, Субсахарска Африка и Южна Азия.

Страните, където този дял преобладава, включват Кирибати, Фиджи, Папуа-Нова Гвинея, Бангладеш, Демократична република Конго и Афганистан, показват данните на СЗО.

Най-ниски са стойностите в Европа – до 23% в даден период от живота на жената.

На този фон упражняването на насилие започва в притеснително ранна възраст, казват още от СТО.

Едно от всеки четири момичета на възраст 15-19 г., които са имали връзка, са били обект или на физически, или на сексуален тормоз, казва Гарсия-Морено.

„Това е много важно и формиращо време в живота. И ние знаем, че ефектът от такова насилие може да бъде дълготраен и може да засегне физическото и психическото здраве, както и да доведе до нежелана бременност и други последствия“, каза още тя.

По-рано този месец адвокат Биляна Лавчева, председател на фондация „АМЕ”, коментира пред Радио София, че 19 жени у нас са изгубили живота си от домашно насилие през 2020 г. През изминалата година  организацията е била потърсена от над 200 жени с такъв проблем, посочва още тя.

В началото на 2021 г. бяха предложени положителни промени в Закона за защита от домашно насилие. Те са свързани със сроковете, както и с криминализирането на повечето опасни деяния, предложено е създаването на регистри на жертви и насилници, отбеляза адвокат Лавчева, цитирана от БНР. Тя изрази тревога и от ръста на насилието над деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
В заглавието на статията ясно пише и физическо насилие. Силно или слабо не вярвам някой да е мерил насилието на тези 800 милиона жени, моята теза е че авторката на статията е силно пристрастна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
Насилието над жени е ендемично във всяка държава и култура, .... "--Значение на думата ендемичен1. Спец. За растителен или животински вид който е свойствен за дадено място, за определена местност; ендемически, ендемитен.2. Разш. Свойствен, характерен за дадена област, район; местен.Хем местен, хем на всякъде ! :D ... кажи пандемично бе, не е ли научи тая дума, цела година е повтаряте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Ами ако са те изнасилили или обезчестили трябва да има статия и за тебе. Явно травмата е тежка. За това става въпрос в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Ей изверг ти нямаш ли майка, дъщеря или сестра. Кво почваш веднага като някой мюсулманин да недоволстваш бе резак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
Гевендиева , жените с поведението си доста допринасят дали да бъдат уважавани , или ... ти определено не си от първите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
аууу ... отношенията м/у мъжете и жените теб кво те касаят ... ?! и преди 100 и преди 1000 и преди 10000 години са си все едни и същи . мъжете уважават жените , про.ста.ците - не . а ти и себеподобните ти извратени мръ.шля.ци се занимавате с едно и също ...https://i0.wp.com/***.opindia.com/wp-content/uploads/2016/02/image011-300x216.jpg?resize=280%2C202&ssl=1неандерталец ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
няма да напишат ... натискат за истанбулската конвенция .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
То и аз в някаква част от живота си съм ставал жертва на насилие, бях 7 клас, скарах се с едни деца, сбихме се и загубих битката. Сега ще напишете ли една статия и за мъжете понеже вярвам, че всеки първи мъж също е ставал жертва на насилие в най-лошия случай - всеки втори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Да, интересно как малките мюсулмани ще бъдат обучени да уважават жените. При тези по-лу-човеци жената е животно за разплод и домашна прислужница. Или пък индийските роми. Само тези две общности са 3 милиарда и не спират да се множат. Статистиката само ще се влошава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
аууу , всяка трета ... какво пък ли е било преди 100 години ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още